Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukvårds- partiet: Samarbetet i Landstinget fungerar bra

De senaste dagarna har Alliansens och majoritetens framtid inom landstinget diskuterats med anledning av ställnings-taganden från Miljöpartiet och Sjukvårdspartiet – Västmanland.

Sjukvårdspartiets förhållande till majoriteten bör klargöras eftersom det ibland uttrycks som ett avhopp orsakat av spruckna förhandlingar.

Sjukvårdspartiet – Västmanland efter valet 2006 konstaterade att vi hamnat i en vågmästarroll i landstinget. Det fanns två samarbetsalternativ, nämligen den då-varande politiska landstingsledningen S + V och Alliansen ”Din hälsa, vårt mål” bestående av de fyra borgerliga partierna och Miljöpartiet. Eftersom protesterna mot den under åren 2003-2004 genomförda nedrustningen av närsjukhusen var en viktig drivkraft bakom bildandet av Sjukvårds-partiet var ett samarbete med den sittande landstingsledningen svårt att acceptera.

Efter förhandlingar anslöt vi oss därför till oppositionsalliansen och har därefter under innevarande period utgjort en del av landstingsmajoriteten. Samarbetet har fungerat mycket bra. Utan annan grund för samarbetet än ett handslag har det kommit att präglas av ett konstruktivt givande och tagande med hög grad av ömsesidigt förtroende.

Det bör observeras att vi talar om en del av majoriteten. Ofta har man omnämnt oss som en del av alliansen vilket är felaktigt. Det har aldrig varit aktuellt att vi formellt skulle komma att ingå i Alliansen inför det kommande landstingsvalet. Detta har hela majoriteten under hela mandatperioden varit medveten om. Vi kommer alltså att gå fram i valet med ett eget program samtidigt som det nuvarande samarbetet fortsätter mandatperioden ut.

Detta ställningstagande är naturligt för partiet. Vår viktigaste fråga är utformningen av närsjukvården. En decentraliserad organisation är grunden för den vård partiet vill verka för. Närsjukhusens framtida roll förtjänar fortsatt uppmärksamhet och vårt mål är att närsjukhusen ska organiseras som självständiga enheter med lokal ledning. Vi är som man uttrycker det i en ledare i VLT ett i huvudsak regionalt parti som inte gärna vill binda sig före valet. Enligt partistadgarna engagerar vi oss inte i riksdagsvalet och ställer inte heller upp i något kommunalval inom länet.

Vi anser att den gångna valperioden har visat att Sjukvårdspartiet behövs för att påverka en rimlig balans mellan närsjukvård och specialistsjukvård. Vi kommer att presentera denna politik i vårt valprogram och hoppas kunna förankra den som underlag för en fortsatt representation i landstingsfullmäktige. Vilka eventuella möjligheter till samarbete och påverkan detta kan öppna är givetvis beroende av valresultatet och kan därför inte förutsägas.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel