Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukvårdspartiet: Rätt att satsa på fler hälsocentra

Då och då förekommer i medier rapporter om ständigt ökande kostnader för vår sjukvård. Mer sällan hör eller läser vi några förslag till hur man kan stoppa denna oroande utveckling, som bland annat har att göra med att vi lever länge. Och under detta långa liv hinner vi drabbas av ett otal sjukdomar som med den nya medicinska tekniken kan botas, mildras eller fördröja vår död.

Ett sätt att hålla sjukvårdskostnaderna på en vettig nivå handlar om att sköta om vår kropp och vår själ så att sjukdom inte behöver uppstå. Under åren har detta kallats friskvård, hälsovård, hälsoarbete och mycket annat. Men detta hälsoarbete har av någon anledning inte värderats särskilt högt, tvärt om har det ifrågasatts. Inom sjukvården har det knappast tillmätts någon större betydelse. Försöksverksamheter har satts igång och avslutats utan att lämna några djupare spår efter sig. Ohälsan har frodats.

Inom Västmanland har det bland annat på Bergslagssjukhuset i Fagersta under några år funnits en försöksverksamhet med ett mångsidigt hälsoarbete. Människor som inte mått bra på grund av ett levnadssätt som inte varit hälsosamt har utan omvägar eller hinder kunnat söka upp personalen på detta Hälsocenter med sina funderingar, tankar och frågor. Och personal inom sjukvården som insett att patienters ohälsa haft att göra med sättet att leva har kunnat remittera dessa sjuka till samma center.

Under våren 2010 hotades verksamheterna vid Hälsocenter i Fagersta och Hälsokontakt på Bäckby, Västerås, av stängning. Tack vare Sjukvårdspartiet, med stöd av Miljöpartiet, övertygades den dåvarande majoriteten om värdet av det förebyggande hälsoarbetet. Verksamheterna fick ett extra år att leva och verka samtidigt som en utvärdering skulle göras. För att inte riskera att frågan tappade sin aktualitet lämnade vi i Sjukvårdspartiet dessutom före sortin ur landstinget in en motion om inrättandet av ett hälsocenter vid varje närsjukhus i länet – en ganska hovsam begäran, ett hälsocenter skulle utan tvekan behövas i varje kommun.

Vi kan nu till vår stora tillfredsställelse konstatera att Hälsocenter i Fagersta liksom Hälsokontakt på Bäckby i Västerås permanentas i kommande landstingsplan och att ytterligare två hälsocenter kommer att etableras under mandatperioden. Vi kan inte tolka det på annat sätt än att tidigare planer på att uteslutande placera den förebyggande verksamheten inne i vårdcentralerna har övergivits. Detta tilltalar oss i Sjukvårdspartiet eftersom det senare skulle ha gjort hälsoverksamheten tillgänglig först när ohälsa redan råder, inte innan ohälsa inträffar.

Vi anser oss nu ha fått gehör för vår uppfattning att verksamheterna i hälsocenter fyller viktiga behov av hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser som ett väsentligt komplement till primärvården. För oss har det varit glädjande att se att Mitt hjärta fullt ut förstått värdet av ett fristående hälsocenter. På Bergslagssjukhuset finns det nämligen ett väl fungerande samarbete mellan de sjukvårdande och de hälsovårdande.

Vi är övertygade om att Mitt Hjärta genom sitt praktiska exempel har bidragit till den genomförda positiva utvärderingen av verksamheten.

Vi kommer naturligtvis att följa upp behandlingen av vår partimotion och hoppas att majoriteten uppfyller de utlovade satsningarna i kommande Landstingsplan 2012–2014.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel