Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjutton gånger dyrare sedan hon flyttade in

Tuula Orstadius och hennes man Lars-Erik har bott på samma gård på Viksäng i nästan 50 år. Deras nuvarande trerummare är något mindre än deras första 1965. Men hyran! Numera får de betala 17 gånger mer för att bo här. Drygt.

Tuula visar upp parets första hyreskontrakt. 377 kronor i månaden var hyran. Och 1974 bytte de upp sig till en fyra. Hyra: 719 kronor i månaden. Inte så farligt, om man räknar in inflationen.

På det nuvarande kontraktet är summan 6 588 kronor i månaden. Hyran åkte upp ganska rejält när Mimer renoverade härom året.

– I och för sig ligger nog hyrorna rätt bra till här ändå, säger Tuula och fortsätter:

– Men efter renoveringen var det många som måste flytta. De hade inte råd att bo kvar.

Hon och maken behöver inte oroa sig, i varje fall inte just nu. Men Tuula har bara garantipension – en situation som hon delar med var tredje kvinnlig pensionär. Hon har arbetat inom hemtjänst och barnomsorg och gick i förtida pension ”när kommunen skulle omorganisera en gång till”.

– Vi är ju två så vi klarar oss bra. Men om jag skulle bli ensam blir det knivigt, säger hon.

Tuula är aktiv i Hyresgästföreningen och det är i föreningslokalen på Rönnbergagatan vi träffar henne. Efter ett tag dyker också styrelsekollegan Maj Waern upp.

Båda är pensionärer och har kunnat följa utvecklingen av två olika kurvor: pensionerna och hyrorna. Pensionerna står i bästa fall stilla medan hyrorna de senaste 20 åren ökat betydligt mer än inflationen.

– Vi har många pensionärer här och det finns många som oroar sig och frågar sig för varje år om de kommer att ha råd att bo kvar, säger Maj Waern.

– Och nybyggena ska vi inte tala om, säger Tuula Orstadius. De nya lägen- heterna i Viksängs centrum lär vara anpassade för äldre, men hyran kommer att ligga på 10 000 för en tvåa. Det är ju förfärligt, det är en hel pension.

Båda är dock överens om att upprustningen av lägen- heterna på Rönnbergagatan blev bra. När den väl blev klar.

– Det var väl meningen att det skulle ta sex veckor, men jag tror det blev ett halvår till slut, säger Maj Waern.

Hyresgästföreningens tidskrift Hem Hyra har räknat ut att om rådande trender fortsätter kommer den som bara har garantipension inte att ha råd att bo ens i en vanlig enrummare inom något decennium.

Många missar dock att söka bostadsbidrag. Enligt Hem hyra kan så många som var tjugonde pensionär ha rätt till bostadstillägg men har inte sökt.

Ensamstående med mindre än 13 000 kronor i månadsinkomst kan ha rätt till bidrag – som är maximerat till 4 990 kronor.