Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SjvU: Vilken syn på vårdens verklighet har Denise Norström?

I bland yttrar sig politiker på ett sådant sätt att man undrar om de av misstag har sluntit med tungan, om de har missuppfattats eller om de verkligen står för vad de påstås ha sagt.

Ett exempel på denna svåra bedömning är landstingsrådet Denise Norströms (S) sätt att ta ställning till vårdens fördelning mellan Västerås och det övriga länet. I valrörelsens inledning 2010 uttalade hon sig den 3 maj i Sala Allehanda om närakuten i Sala. Hon konstaterade att Salaborna kunde glömma en framtida närakut bland annat mot bakgrund av att Västmanland redan hade två akutmottagningar, i Västerås och Köping, och att redan detta var en för mycket.

Hon fyllde på med följande: ”Att vi har två beror på trängseln på akuten i Västerås. När den byggs ut blir det ett annat.”

Denna tidningsartikel väckte naturligtvis en kraftig kritik i KAK-regionen och tvingade ut de lokala partikamraterna att tillsammans med Norström förklara sitt politiska mål att värna om akutmottagningen i Köping.

Vi har just nu upplevt en upprepning av förra årets yttrande. Mot bakgrund av rykten om besparingar inom Landstinget Dalarna som skulle kunna göra att tusentals kan mista sitt akutsjukhus genom stängning vid Avesta lasarett uttalar sig Denise Norström på följande sätt i Fagersta-Posten den 30 maj: ”Avesta är trots allt ett litet lasarett med små resurser. Akuten i Västerås får inga problem med att ta emot patienter från länets norra del.”

Om man kopplar samman detta yttrande med fjolårets syn på antalet akuter kan man börja misstänka att det inte rör sig om missuppfattningar utan att det faktiskt är landstingsrådets verkliga syn på vårdens verklighet som slår igenom.

Någon medkänsla för de patienter som kan komma att drabbas genom akutstängningen kan man inte utläsa. Många som tagit del av artikel är upprörda och anser att landstingsrådets lättsinniga centralistiska syn på hotet mot Avesta inte är acceptabel.

Det faller faktiskt ett tungt ansvar på majoriteten i landstinget i Västmanland och inte minst dess lokala politiker i norra länsdelen att kontakta sina mot-svarigheter i Dalarna för att kunna bevaka framtiden för under åren 2009–2010 ingångna samarbetsavtal.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel