Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska arbetsförmedlingen hjälpa eller stjälpa den arbetslösa?

I höstas läste vi om en kille som gått arbetslös länge och nu erbjöds ett jobb, men eftersom han hamnat i fas 3 nekades han att ta det efterlängtade arbetet.

Och det var arbetsförmedlingen som sa nej.

Lars, vi kan kalla honom så, var i samma situation.

En nystartad firma blev överlastad med arbete och Lars fick möjlighet att praktisera under en kortare tid, som kunde förlängas i upp till sex månader, enligt arbetsförmedlingen.

Att få chansen att både lära sig ett yrke och få anställning inom bara sex månader var naturligtvis lockande.

Lars fick ut samma summa som Försäkringskassan betalade honom när han gick hemma, men han fick ju arbeta och därmed erfarenhet av ett yrke.

Firman såg fram emot att utöka inom en snar framtid, och där var Lars först på tur på grund av praktiken – han skulle bara behöva två till tre månaders lärande till.

Utmärkt, arbete i sikte!

Men icke. Sedan han praktiserat i tre månader hörde arbetsförmedlingen av sej och meddelade att han inte fick fortsätta, eftersom han var i fas 3.

Han skulle istället ut på en annan praktik, men då på ett icke vinstdrivande företag – det vill säga inte en chans till anställning – och han skulle även söka arbete under tiden.

En kvinna i regeringen försvarade sej i tv över de märkliga paragraferna i ett tidigare fall och sa att det åligger de lokala arbetsförmedlarna att avgöra från fall till fall.

Alltså, hur stor möjlighet har ni på Västerås arbetsförmedling att gå förbi paragraferna?

Vad händer om Lars hjälper denna firma, som behöver hans insatser för att eventuellt utöka?

Detta är ju att sätta käppar i hjulet istället för utveckling.

Förlorar Lars all rätt till ekonomisk ersättning om han går förbi era (från högre ort, förstår jag) fastställda regler?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare