Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska solsken avgöra valet eller ej?

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Så som Karlstad röstar, så röstar Sverige säger de på nyheterna enligt SIFO-mätning.

Så som Karlstad röstar, så röstar Sverige säger de på nyheterna enligt SIFO-mätning. Inte för att jag tror att vädret har någon som helst betydelse för röstresultatet, annat än att det möjligen skulle vara något färre som röstar om det skulle vara en rejäl snöstorm just på valdagen.

Ändå tänkte jag här se tillbaka på vad vi haft för valväder i just Karlstad. Veckorna före valet 1994 den 18 september hade vi regn eller regnskurar stort sett varje dag och en medeltemperatur på ca.13 grader. På valdagen lätt duggregn och 8-12 grader. 1998 troligen högtrycksbetonat väder, det framgår inte av väderloggen men nätterna var kalla och dagarna varma, på valdagen 17 grader som varmast. Ännu lite varmare var perioden före valet 2002. Maxtemperaturen kom de flesta dagarna upp lite över 20 grader. Just på valdagen var det dock lite kallare. Även detta år troligen högtrycksbetonat väder. 2006 mellan 15 och 20 grader veckorna före valet. På valdagen 14 grader och troligen ganska mycket moln.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Folkpartiet verkar relativt opåverkade av vädret. Centerpartiet gillar mulet väder bäst medan Kristdemokraterna gör sig bäst i solsken. Moderaterna går mer på medeltemperaturen och vill inte att det ska vara för varmt.