Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skälby avgjorde mandaten

(Uppdaterad 02.30) Sista distriktet som räknades - Skälby - avgjorde mandatfördelningen i Västerås.
- Yes! Tack snälla Skälbybor! Vi skickar en blomsterkvast, jublade en glad Ulla Persson (S).

När bara Skälby återstod att räkna var mandatfördelningen helt jämn i Västerås.

- Vi frågade oss ”vad händer om det blir 29-29”. Det var inte någon som visste, säger hon.

Om inte poströsterna – som räknas först på onsdag – ändrar utgången så återstår nu för de rödgröna att ta itu med hur man ska kunna driva sin politik när SD har en vågmästarroll.

- Men det tar vi i morgon. Nu känss det bara skönt, säger Ulla Persson.

Alliansledaren Elisabeth Unell (M) noterade att de borgerliga faktiskt fick flest röster – 47,2 procent mot de rödgrönas 46,2. Men fördelningen mellan de två valkretsarna blev inte riktigt som den skulle ur allianssynvinkel.

- Jag kan konstatera att vi betalt ett väldigt högt pris för våra mandat, säger hon.

Eftersom det var så jämnt utesluter hon inte att poströsterna kan få pendeln att svänga igen. Och därmed kan hon heller inte helt utesluta att de borgerliga partierna har kan få en roll att fylla de kommande fyra årens majoritet ska konstrueras.

- Resonemangen får vänta till onsdag, säger Elisabeth Unell.

Fram till det sista distriktet - Skälby - återstod hade allianspartierna 29 preliminära mandat mot de rödgrönas 29. Därmed hade Sverigedemokraterna en klar vågmästarroll.

När Skälby äntligen var färdigräknat klockan 01.50 hade Moderaterna tappat sitt artonde mandat - i stället hade de rödgröna 30 mot alliansens 28.

De ännu preliminära mandatfördelningen innebär alltså att inget block har egen majoritet - Sverigedemokraterna kan bli vågmästare.

Mandatfördelningen styrs av en komplicerad metod kallad jämkade uddatalsmetoden som började användas på 1950-talet, föreslagen av en centerriksdagsman som dessutom var professor i statistik. Metoden ger fördelar för små partier jämfört med stora - men innebär också att mandatfördelningen kan tyckas ologisk jämfört med valresultatet i procent.

Exempelvis tappar Centerpartiet i Västerås från 5,9 till 4,0 procent - ungefär 33 procent av rösterna. Ändå tappar man 50 procent av sina mandat - från fyra till två.

Den jämkade uddatalsmetoden innebar också mandatförskjutningen; Fram till 01.50 hade Moderaterna 18 mandat och Socialdemokraterna 21. När sista distriktet - Skälby - var räknad hade Moderaterna 17 mandat och Socialdemokraterna 22.

Den absolut jämna ställningen mellan blocken försvann alltså i och med sista distriktet.

Därför kan en del av det ni läser i måndagens pappers-VLT vara inaktuellt - pressläggningen för den tidningen var ungefär en och en halv timme innan valresultatet för Västerås var klart och ingen kunde på förhand förutse att det skulle gå exakt så att Skälby avgjorde.

Oavsett att flera av de etanblerade partierna gick framåt hade kommunvalet i Västerås en tydlig vinnare; Sverigedemokraterna.

Klockan 23.55 i går kväll hade de rödgröna en knapp procent fler röster än Alliansen när 43 av 65 distrikt hade räknats. SD hade då 4,7 procent av rösterna och kunde med stor sannolikhet se fram emot en vågmästarroll.

– Ett önskeläge. Vi kommer att utnyttja läget maximalt, sa partiets förstanamn, Börje Brandhill.

Men inget annat parti verkar ju vilja samarbeta med er?

– Det där får vi se. Det ger sig så småningom. Vi kommer naturligtvis att approcheras av de andra partierna, sa han.

Observera att valnattsresultaten är preliminära. Sena förtidsröster samt frågor om eventuellt ogiltiga valsedlar ändå kan vara giltiga kan avgöra - särskilt om mandatfördelningen beror på några få röster. Slutgiltigt valresultat väntas i veckan.