Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Skälen att slopa remisstvånget för specialistsjukvård är också starka. Det minskar patientens valfrihet och kan leda till oro"

Det är bra att landstingsmajoriteten öppnar för att ta bort remisstvånget till akuten. Bättre vore att som Moderaterna vill ta bort tvånget också till specialistvården.

Den rödgröna majoriteten presenterade i går, som framgår på nyhetsplats, sin landstingsplan för 2012-2014. De lyfter fram satsningar på folkhälsan och betydelsen av att bättre kunna locka personal. Där finns välkomna skrivningar om att antalet vårdplatser kan behöva utökas, här har neddragningen gått väl långt.

Landstingsmajoriteten vill också i samband med akutmottagningens flytt till nya lokaler ”se över kravet på remiss för akuta besök”. Som framgår på nyhetsplats betyder det att remisstvånget ska avskaffas. Moderaterna är tydligare. I ett inlägg på debattsidan i dagens VLT kräver oppositionslandstingsrådet Tomas Högström (M) att remisstvånget avskaffas för både akuten och för specialistsjukvården.

Högström argumenterar med kraft för att det blir bättre utan remisstvång. Ett läkarbesök sägs ta mindre tid än två. Patienten vinner vårdtid, administrationen minskar och kostnaderna blir lägre. Tillgängligheten blir bättre för patienterna.

Det låter övertygande. Tråkigt att Moderaterna inte insåg alla dessa fördelar när de styrde landstinget förra mandatperioden. Då infördes remissfrihet för sjukgymnaster, naprapater och kiroprakter, men inte för akut- eller specialistvård.

Men bättre sent än aldrig. Det är närmast en självmotsägelse att att den som är akut sjuk måste övertyga någon om att få en remiss för att kunna uppsöka sjukvården. Men så är det i dag i Västmanland. Förhoppningsvis kan politikerna nu bli överens om att ta bort detta konstiga och för patienterna obehagliga remisstvång.

Skälen att slopa remisstvånget för specialistsjukvård är också starka. Enligt landstingets hemsida finns krav på remiss för alla specialistvårdstyper utom barnsjukvård, gynekologi eller psykiatri. Nu stämmer det inte riktigt. Några specialister i länet har avtal med landstinget och kan besökas utan att patienten har fått remiss. Men den informationen basuneras inte direkt ut av landstinget.

Flera andra landsting har däremot inte krav på remiss till specialistsjukvård. I närliggande Sörmland och i Stockholms län har patienter rätt att gå till specialistläkare utanför det egna länet utan att det blir dyrare än andra vårdbesök.

Motiven för remisskravet har handlat om att familjeläkaren kan känna patienten bättre och att ”onödiga” beslut” hos specialister därmed kan undvikas. Men det minskar patientens valfrihet och kan leda till oro och felbehandlingar om det dröjer för länge innan remissen skrivs. Det kan också vara viktigt och kännas angeläget för patienten att kunna få ett andra utlåtande och inte vara helt hänvisad till familjeläkarens diagnos. Andra landsting har i det valet prioriterat patienternas rätt att välja vilka läkare de vill besöka.

Så borde även Västmanland göra. Landstinget Sörmland menar att närheten till Stockholm och den ökande pendlingen motiverar rätten att söka specialister utan remiss också i andra län. Västmanland skulle få lättare att attrahera inflyttare som är vana vid remissfrihet i sina hemlän.

Konstigt nog har remisstvånget till akut och till specialister inte varit särsikt omdebatterad i landstingspolitiken. Det har varit ett tydligt avsteg från valfriheten inom andra områden, som rätt att välja vårdcentral. Bra att remisskravet nu ifrågasätts.