Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skalpell i guld till kirurgkliniken

Statistik visar att västmanlänningar som insjuknar i ändtarmscancer får den bästa behandlingen i Sverige. Under förmiddagen delade därför socialminister Göran Hägglund (KD) ut Guldskalpellen till Kenneth Smedhs team på kirurgkliniken på Centrallasarettet i Västerås.

I år är det femte året som Guldskalpellen delas ut på initiativ av Dagens medicin. Det var Jerzy Leppert, chef för centrum vid klinisk forskning, som uppmanade teamet på kirurgkliniken att ansöka på Guldskalpellpriset. Detta för att resultatet av deras arbete sett bra ut vid en nationell jämförelse av bland annat antalet döda inom 30 dagar efter operation och antalet patienter som blivit sjuka igen efter behandling.

– Inom de områden som väger tyngst ligger Västerås i ledande position så jag tänkte att här kan jag satsa på en säker vinnare, säger Jerzy Leppert.

Kenneth Smed, docent i kirurgi, kände sig mycket hedrad av utmärkelsen.

– Vi är fantastiskt glada över den här uppmärksamheten vi har fått, trots att vi bara har gjort vårt jobb. Det är stimulerande för alla inblandande och glädjande för sjukvården, säger han.