Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skär inte ned landsbygdsstödet

Tidigare i år röstade Europaparlamentet i två mycket viktiga frågor som kommer att påverka framtiden för svenskt jordbruk och alla oss som lever och verkar på landsbygden.

Frågorna gällde dels reformeringen av EU:s gemensamma jordbruks- och landsbygdspolitik (CAP), dels EU:s kommande långtidsbudget.

CAP-omröstningen gällde i första hand inriktningen, hur fördelningen av olika stödformer ska göras och var tyngdpunkten ska ligga. Tyvärr missade Europaparlamentet chansen att få i gång en rejäl reformering.

Centerpartiet i Europaparlamentet har tillsammans med andra ledamöter i vår partigrupp arbetat intensivt för kraftfulla reformer, men tyvärr fanns det inte majoritet för detta med de stora partigrupperna, den socialdemokratiska och den konservativa gruppen.

Nu finns det en stor risk att EU:s jordbrukspolitik för den kommande budgetperioden kommer att innehålla marknadsregleringar som i praktiken innebär en återgång till gamla tiders kvotsystem.

Vi beklagar detta. Det kommer nog att ta tid och krävas än mer arbete för att få i gång de förändringar som måste göras. Framtiden kräver flexibilitet, rättvisa förutsättningar och fri konkurrens på en fungerande marknad.

Det är viktigt för bönder i Västmanland och i hela Sverige. Det är också en förutsättning för en hållbar och effektiv europeisk jordbrukspolitik.

Men loppet är inte kört. Vi kommer att fortsätta arbeta för en framtidsinriktad jordbrukspolitik. Det är hoppingivande att det nu för första gången finns en stor och aktiv minoritet, som målmedvetet tänker fortsätta.

Det är viktigt att i varje län och region diskutera om vad vi vill uppnå med EU:s jordbrukspolitik. I dessa samtal har LRF självklart en nyckelroll.

Hur vill vi utforma framtidens jordbruks- och landsbygdspolitik i Västmanland och i övriga Sverige? Trots att vi den här gången inte fullt ut kommer att klara av att förändra politiken finns positiva inslag.

CAP kommer troligen att bli mer flexibel nästa budgetperiod. Ett förslag är att det ska vara möjligt flytta upp till 15 procent av pengarna mellan pelare I (jordbruksstöd) och pelare II (landsbygdsutveckling med mera).

Det handlar om mycket pengar. EU:s samlade jordbruks- och landsbygdsstöd till Västmanlands län under den innevarande sjuåriga budgetperioden uppgår till mer än 2,2 miljarder kronor.

En del av EU-stödet kommer alltså att kunna omfördelas så att de gör maximal nytta. Fördelningen behöver inte se likadan ut här i Västmanland som i Skåne eller på Gotland.

Hur vill vi att pengarna ska användas här?

När Europaparlamentet samma dag röstade om inriktning och mandat inför de kommande överläggningarna om EU:s långtidsbudget stödde Centerpartiet den budgetnivå som medlemsländerna kom överens om i Europeiska rådet i februari.

Klart är nu att Sverige får en lägre medlemsavgift till EU. Det är bra. Men notan ska i n t e skickas till Sveriges bönder och svensk landsbygd.

Visst är det positivt att vi nu får en långtidsbudget som, inom en mindre ram, innehåller viktiga satsningar på forskning och innovation. Däremot kan vi inte acceptera att den sänkta svenska medlemsavgiften till EU i praktiken drabbar svenskt jordbruk och svensk landsbygd när landsbygdsprogrammet minskar med en halv miljard kronor varje år.

För oss är det därför självklart att vi nu nyttjar hela det ekonomiska utrymme som står till buds för att satsa på jordbruk och landsbygdsutveckling.

Det finns utrymme i statsbudgeten genom att vi får en miljard kronor lägre EU-avgift. Hälften av pengarna räcker för att behålla landsbygdsprogrammet på nuvarande nivå.

Vi måste öka lönsamheten för aktiva jordbrukare, förenkla reglerna, prioritera de bönder som har djur och satsa på nästa generation. Vi behöver öppna landskap, service och utveckling av landsbygden.

Vi efterlyser en ännu tydligare nationell politik för landsbygd och de gröna näringarna så att hela Sverige kan leva och utvecklas.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel