Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skärpt kontroll av otillåten uthyrning

Charlotte lurades att bo utan hyreskontrakt. Nu har hon blivit utkastad med en månads varsel. Den olagliga andrahandsmarknaden växer i Västerås – och nu tänker Mimer sätta stopp för den.

Charlotte hyr en etta i andra hand sedan ett halvår tillbaka. Hon hittade annonsen på Blocket. Ägaren av hyresrätten tog deposition och bad henne att skriva under ett kontrakt – som han sedan aldrig skickade in till Mimer.

– Jag tyckte att det var konstigt att jag inte fick några fakturor hem till mig och att Mimer aldrig hörde av sig. I stället fick jag fakturorna av honom. De har ibland kommit flera dagar efter att de skulle ha betalats, säger Charlotte.

För några dagar sedan hörde mannen av sig och sade att han ska flytta tillbaka. Charlotte har nu en månad på sig att flytta ut, trots en överenskommelse om att hon skulle få hyra till och med hösten.

Bedrägerierna ökar i takt med att bostadsmarknaden blir tuffare. Stora summor pengar är inblandade, enligt Anette Jansson, kundcenterchef på Mimer.

Folk har panik, de har ingenstans att bo och betalar mycket, säger hon.

– Många blir lurade in på den här marknaden och tror att de har chans till förstahandskontrakt.

Läs också: Debatt: Bostadsbristen i Västerås kan bli ännu större

Mimers bostadssociala enhet har nyligen förstärkts med ytterligare en anställd för att skärpa arbetet med olaglig uthyrning.

– Vi har en tydlig ökning av misstänkta som hyr otillåtet i andra hand. Det finns också en tendens att man bor fler i lägenheten, säger Ronald Pfändtner, bostadssocial handläggare på Mimer.

Under 2015 påbörjades 56 ärenden om olaglig andrahandsuthyrning. Arbetet är fortfarande i uppstartsfasen och Mimer kan därför inte säga hur stort antalet verkligen är.

– Vi får samla indicier som pekar på att något inte stämmer. Vi kanske gör hembesök och märker att personen svarar svävande om när hyresgästen kommer hem. Grannar kanske har sett hur ett flyttlass gått på natten och sedan sett hur det bor andra personer där efteråt.

Att hyra ut sin lägenhet kan vara tillåtet om hyresgästen exempelvis ska bo på annan ort under en period, men Mimer måste ge sitt medgivande.

– Det handlar om trygghet, man vill veta vem man har som granne, säger Ronald Pfändtner.

Charlotte letar just nu efter ett nytt boende. Hon har stått i bostadskö i två år, men det räcker inte.

– Nästa boende vill jag bara ska vara mitt, med lagligt kontrakt, så att jag inte blir utkastad därifrån, säger hon.

Charlotte heter egentligen något annat och har valt att vara anonym.

Varför har du inte kontaktat Mimer om att du blivit lurad?

– Jag har betalat två hyror i deposition till killen jag hyr av och är rädd att jag inte får tillbaka pengarna om jag pratar med Mimer.

Så är reglerna kring andrahandsuthyrning.