Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skärpt kvinnofridsstraff

Mannen misshandlade sin sambo upprepade tillfällen under flera år och har dömts i både tingsrätt och hovrätt till fängelse för grov kvinnofridskränkning.

Den numera 52-årige mannen och kvinnan träffades 2007 men förhållandet var stormigt redan från början på grund av att mannen var mycket svartsjuk. I kombination med alkohol, som de tillsammans drack i princip varje helg, blev han också våldsam emellanåt.

Den första av fyra händelser som ligger till grund för åtalet och domarna inträffade 2008 i en bil på väg till Surahammar. Mannen hade, av svartsjuka, knuffat omkull kvinnan på en pub i Västerås och därefter blivit utslängd. De blev hemskjutsade och satt båda i baksätet. Där gav han sig på kvinnan med skallningar och sparkar.

Vid tre andra tillfällen under åren 2009 och 2010 har han gett sig på henne i parets hem med slag, sparkar och även en brandsläckare. Han har dessutom tagit stryptag på henne så att hon förlorat medvetandet.

Mannen förnekar i huvudsak alla anklagelser men både tingsrätten tidigare och nu även hovrätten menar att kvinnans berättelse stöds av både vittnen och hennes kroppsskador.

Tingsrätten dömde mannen till fängelse i ett år. Domen överklagades till hovrätten av 52-åringen som vill bli frikänd eller i vart fall få annat straff än fängelse som påföljd.

Men hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten, dock med den skillnaden att de skärper straffet till fängelse i ett år och sex månader. I det straffet ingår även påföljden för ett grovt rattfylleri.

Mannen ska också betala knappt 50 000 kronor i skadestånd till kvinnan.