Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skärpt straff för kidnappare

Hovrätten skärper straffet för tre av fem dömda för att de under hot förde bort en 27-årig man på Önsta-Gryta i oktober 2007.

– Jag är nöjd med att hovrätten liksom jag ansett att brotten var värda ett högre straff, säger kammaråklagare Carl-Johan Norström.

Natten till den 22 oktober 2007 kulminerade osämja mellan männen med att en då 27-årig västeråsare överrumplades på en parkeringsplats på Önsta-Gryta.

Flera män – de nu dömda – från Värmland hade blivit osams med 27-åringen om någon slags uppgörelse i restaurangbranschen.

Vid överfallet på Önsta-Gryta misshandlade flera av männen 27-åringen, tårgassprejade honom och placerade honom i en bil. Därefter stannade de och försökte få på honom handbojor och föra bort honom mot ett skogsparti. Då kom polisen – som larmats av flera vittnen.

Fem män åtalades, tre dömdes i tingsrätten till ett års fängelse, en dömdes till tre månaders fängelse och en friades helt.

Svea hovrätt har på torsdagen skärpt straffet för tre av männen till ett och ett halvt års fängelse vardera. Bland annat finner hovrätten det styrkt att en pistol använts för att slå 27-åringen.

Hovrätten fastställer också straffet för den man som fick tre månaders fängelse för misshandel, och fastställer den friande domen mot den femte mannen.

Rätten anser att straffen borde varit högre för de fyra dömda männen, upp till två års fängelse för tre av dem, men att det gått lång tid sedan händelsen och därför reduceras straffet.