Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skattebetalarna och SPF: Flyttskatterna låser in äldre och stänger ute yngre i Västerås

Dagens bostadsmarknad har en rad strukturella problem som drabbar såväl enskilda individer som svensk ekonomi. Boverkets senaste bostadsmarknadsanalys visar att det råder brist på bostäder i större delen av Västmanlands län.

Därför är det extra viktigt att det befintliga bostadsbeståndet används effektivt, vilket i sin tur kräver ett regelverk som uppmuntrar rörligheten på bostadsmarknaden. Men istället förs en skattepolitik som gör precis det motsatta.

Nära 29 400 personer i Västerås är 65 år och äldre, och av dessa bor tre av fyra i ägt boende, vilket i sin tur motsvarar 6 600 hushåll i villa och 7 150 i bostadsrätt. Många av dem bor större än vad de önskar, medan yngre hushåll tränger ihop sig på för liten boyta. Åldersgruppen äldre har mot sin vilja blivit en stor bromskloss på bostadsmarknaden eftersom de förlorar så mycket på att flytta att de helt enkelt inte har råd att göra det.

De kraftiga prisökningarna på ägda bostäder i kombination med flyttskatterna gör att kostnaden för att flytta är hög. Bara sedan 1996 har Västerås bostadsrättspriser ökat med 1 104 procent och småhuspriserna med 305 procent.

De kraftiga prisökningarna på ägda bostäder i kombination med flyttskatterna gör att kostnaden för att flytta är hög.

Av vår nya rapport framgår att transaktionskostnaderna vid försäljning av en bostad ofta blir så betydande att de påverkar beslutet om att flytta eller bo kvar. För ett hushåll som bott 30 år i en villa med kommunens genomsnittliga försäljningspris (cirka 3,4 miljoner kronor) uppgår skattekostnaden vid försäljning till cirka 613 000 kronor. Adderas mäklararvode ökar den totala flyttkostnaden till cirka 681 000 kronor.

Inom ramen för rapporten har vi gjort en undersökning bland våra medlemmar (65 år och äldre) om deras boendesituation. Drygt sex av tio hushåll i villa och drygt vartannat i bostadsrätt anger att flyttskatterna utgör ett hinder för flytt. I Västerås motsvarar det cirka 7 800 seniorhushåll. Vart femte hushåll uppger dessutom att de helt eller delvis har avstått från att flytta de senaste fem åren på grund av flyttskatterna. Det motsvarar minst 2 800 hushåll, eller 560 uteblivna flyttar varje år bland Västerås seniorhushåll.

Även yngre hushåll, med kortare ägartider, drabbas hårt av flyttskatterna. Går flytten till en villa ska dessutom stämpelskatter betalas. Det gör att många unga barnfamiljer som skulle behöva flytta till större, och helst villa, stannar kvar i för små bostadsrätter.

Av alla OECD-länder är det endast Sverige och Portugal som beskattar vinster vid försäljning av bostäder oavsett hur länge man bott i dem. Den totala flyttkostnaden i Västerås uppgår till cirka 20 procent av försäljningspriset efter 30 års ägande, i OECD är motsvarande kostnad på cirka 6 procent. Det är inte rimligt.

Av alla OECD-länder är det endast Sverige och Portugal som beskattar vinster vid försäljning av bostäder oavsett hur länge man bott i dem.

Nästa regering måste prioritera att åtgärda dessa problem. Det behövs snabba åtgärder för en mer effektiv användning av befintliga bostäder genom ökad rörlighet. Ett första steg vore att göra det lättare och mindre kostsamt att byta bostad genom en kraftig sänkning av flyttskatterna. En väl fungerande bostadsmarknad är en ödesfråga för Sverige.

Christian Ekström

vd Skattebetalarna

Eva Eriksson

förbundsordförande SPF Seniorerna

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel