Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skatteplanering inom kommunen

Västerås stad bildar ett koncernbolag. Fram till det är klart kommer flygplatsen att äga de andra kommunala bolagen.

Kommunfullmäktige röstade i går igenom förslaget om att bilda ett koncernbolag för de kommunala bolagen, Västerås Stadshus AB.

Under några månader kommer först samtliga aktier i de kommunala bolagen att ägas av Västerås Flygplats tills dess att man bildar ett nytt bolag som ska ta över flygplatsfrågorna. Det nuvarande flygplatsbolaget blir då ett koncernbolag där de kommunala bolagen ska ingå.

Detta av skattetekniska skäl, man vill kunna kvitta det underskott på 220 miljoner som finns hos Västerås Flygplats i dag mot vinster i de andra bolagen, så som Mimer eller Mälarenergi.

Något som liberalerna och Vänsterpartiet starkt motsatte sig.

– Oroande om staden sysslar med skatteplanering. Det här kan mycket väl bli ett sätt att gömma flygplatsens underskott, säger Harri Åman (V).

Jesper Brandberg (L) menade att transparensen i bolaget inte är någon självklarhet och kallade bildandet av koncernbolaget för aggressiv skatteplanering.

– Man kan hantera det här felaktigt men det vill vi inte vara med om och det är upp till oss hur transparent det blir, svarade miljöpartiets Magnus Edström och menade att kommunen kommer att spara minst 10 miljoner kronor om året på koncernbildningen.

Moderaterna röstade för förslaget men en av deras ledamöter uttryckte oro.

– Det finns en stor fara och jag har jobbat emot detta. Ni förstår inte vad ni gör, det kommer inte ge några pengar och jag är rädd att många inom bolagsledningarna kommer att avgå, säger Staffan Anger (M).