Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skatteplanering med knapp majoritet?

På kommunstyrelsen vill, som framgår på dagens debattsida, Styrkvartetten (S+MP+C+KD) gå vidare med förslaget att slå samman de kommunala bolagen till ett stort koncernbolag.

Moderaterna har i ett tidigare debattinlägg bestämt sagt nej till förslaget och även Folk- partiet är emot.

Dagens inlägg från majoriteten handlar om fördelarna med samordning och gemensam strategi. Mer i förbigående nämns att ett samlat koncernbolag ger ekonomiska positiva effekter.

Det handlar på vanlig svenska om skatteplanering. Koncernen kan genom så kallade koncernbidrag kvitta förluster i ett bolag mot vinster i ett annat och därmed minska skatten.

En invändning mot kommunala koncerner är att de kan låta kunderna betala för förluster i andra bolag. Alla vi som besökt Parken Zoo i Eskilstuna ska inte tacka skattebetalarna i Eskilstuna för djurparkens subventioner, utan energibolagets kunder.

För Västerås del kan det ligga nära till hands att låta bolagskunder betala fortsatt stöd till flygplatsen.

Visst finns även fördelar, andra stora kommuner har koncernbolag.

Men ekonomin blir otydlig, risken för dolda stöd ökar. Dessutom kan majoriteten bli knapp. Det vore i sig ett skäl emot att driva igenom en så stor förändring.