Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skejtparken stoppad

Några tiotal meter stjälpte en skejtboardpark i Kopparlunden. Projektet fick inte bygglov på grund av att fastighetens norra gavel ligger för nära tungt trafikerade E18.

– Staden motarbetar oss, säger KFUM Malmabergs ordförande Dan Berger.

KFUM Malmabergs IK hade stora planer för Pressverket, en 1200 kvadratmeter stor skejtpark i en gammal industrifastighet i Kopparlunden. Planerna gick om intet när man inte beviljades bygglov på grund av närheten till E18 och järnvägen. De rubriceras som farliga godsleder.

– Risken är ju att en långtradare eller ett tåg kör in i huset och exploderar, säger ordföranden i MIK, Dan Berger, ironiskt.

Kommunen krävde en riskutredning, som alltid görs om en detaljplan ska ändras. Enligt nuvarande detaljplan är endast industriverksamhet tillåten i fastigheten. Riskutredningen gjordes av företaget Brand och Risk.

På 50 sidor analyseras hur stor risken är från transporter av farligt gods på E18 och järnvägen gentemot byggnaden och risken för skador på människor vid olyckor. Järnvägen bedöms inte utgöra någon stor risk, det gör däremot E18, eftersom Pressverket ligger för nära Europavägen.

Men om några specifika säkerhetsåtgärder vidtogs såg Brand och Risk inga hinder för verksamheten.

– Både vi och fastighetsägaren Klövern var inställda på att göra de förändringarna. Bland annat en ordentlig skyddsbarriär mot E18 av obrännbart material och att flytta in verksamheten minst tio meter från gaveln mot E18. Men vi fick ändå nej, säger Dan Berger.

– Här gör vi stan en tjänst. Vi tar hand om ett stort antal ungdomar som annars skulle hålla till i kulverter för att skejta, åka BMX och graffitimåla. Men vi straffas i stället.

Dan Berger vänder sig också emot att Hakonhallarna på Sjöhagsvägen snabbt fick bygglov för idrottsverksamhet efter en riskutredning av närheten till oljehamnen, Kraftvärmeverket och Sjöhagsvägen där det ofta går tung trafik.

– För att MIK skulle få bygga skejtparken krävdes enligt stadsbyggnadskontoret en detaljplaneändring. Men i Hakonhallarna beviljades bygglov för ombyggnad av lagerlokal till verksamheter för innebandy, bågskytte, bordtennis, judo och kanslier med bara en mindre avvikelse från detaljplanen. Till saken hör att denna byggnad hyr staden av Klövern, säger Dan Berger.

Fastighetsägaren Klöverns marknadschef Curt Grundman beklagar också avslaget.

– Det saknas alternativ för ungdomar som inte vill satsa på traditionella aktiviteter. Det som känns extra tråkigt är att riskanalysen visar att verksamheten i byggnaden i Kopparlunden skulle vara fullt möjlig. Vi kommer att överklaga beslutet.

Den nya skejthallen på Hälla

Tack vare fastighetsbolaget Klövern fick KFUM Malmaberg tillgång till 1 100 kvadratmeter på Ringborre­gatan. Här har tre snickare och ett gäng skejtare jobbat i tre veckor med att bygga ramper i sektioner så att de kan flyttas vid behov.

Arbetsledare har varit Sebastian Kriz, som ritat den nya hallen. Det har gått åt 7 kilometer träreglar och nära 1 000 kvadrat plywoodskivor. Här kommer också att finnas utrymmen för bilmekande och snickrande ungdomar liksom för BMX-cyklister.

I dag, lördag, klockan 10 invigs hallen med tårtkalas och premiärskejting.