Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skenande pump bedövade för mycket

Läkemedelsverket stoppar omedelbart användningen av en sorts läkemedelspump i den svenska sjukvården efter två allvarliga tillbud, ett i Eskilstuna och ett i Västerås.

Det rör sig om en anordning som automatiskt doserar en mängd läkemedel – i de aktuella fallen bedövningsmedel – till patienten, och samtidigt är utrustad med en knapp så patienten själv inom vissa bestämda gränser kan bestämma om han eller hon behöver mer smärtlindring.

Vid båda fallen – i Västerås och Eskilstuna – användes pumpen på gravida kvinnor på förlossningsklinikerna som fick läkemedel mot smärta i samband med förlossning.

Något var emellertid fel med pumparna och i båda fallen har de tömt ut bedövningsläkemedlen alldeles för fort så patienterna, höggravida kvinnor i begrepp att föda, tappat känseln i varierande grad.

Kvinnorna sattes under observation och varken de eller barnen drabbades av skador, men händelserna anmäldes genast av behandlande läkare. Läkemedelsverket kunde snabbt konstatera dels att det varit fel på pumparna, dels att bruksanvisningarna var skrivna på alldeles undermålig svenska och blandade svenska och engelska.

Generalagenten förklarade att det varit fel på pumparna, att den gamla bruksanvisningen inte var godkänd av den sydkoreanska tillverkaren, och att ny och bättre översättning är på väg.

Det blidkade inte Läkemedelsverket som omedelbart beslutat om användningsförbud för den aktuella sortens läkemedelspump.