Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skenande sjukvårdskostnader oroar

Bekymmer över ekonomin ledde till avgångskrav på de rödgröna vid gårdagens landstingsfullmäktige.

Fullmäktige samlades för första gången efter att de nya ledamöterna utsetts efter valet.

Den senaste delårsrapporten visar underskott på helåret inom sjukvården. Endast överskott inom andra verksamheter, skatter och statsbidrag gör att landstinget som helhet går plus.

Underskottet för Västmanlands sjukhus fortsätter att öka, bland annat på grund av ökade personalkostnader och att man köper mer vård utanför länet. Även psykiatri och primärvård har kostnadsökningar.

Det här oroade såväl landstingsalliansen som det rödgröna styret.

– Största bekymret är kostnadsutvecklingen. Än så länge klarar vi det på landstingsövergripande nivå men det håller inte i längden, sade landstingsrådet Denise Norström (S).

Oppositionen skyllde det dåliga resultatet på dålig ledning.

– Vi lägger skarpa förslag och är konstruktiva till förmån för en bättre vård i Västmanland, sade oppositionsrådet Tomas Högström (M).

– Den rödgröna ledningen bör överväga att med omedelbar verkan avgå, sade James Harrison (M).

De rödgröna hade inga sådana planer.

– Väljarna gav oss förtroende att fortsätta och det är väl väljarna som bestämmer, sade landstingsrådet Juha Rundgren (V).