Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hansdotter efter pallplatsen: "Skönt att få det beviset"

Äntligen släppte det! Frida Hansdotter visade att hon är bland de bästa i världen i slalom och åkte in på andra plats i franska Courchevel.  "Skönt att få det beviset", säger hon.

Annons
Frida Hansdotter (tv) knep andraplatsen i världscupen i slalom i Courchevel.

Andra plats efter första åket i världscupdeltävlingen i slalom i Courchevel. Och även andra plats efter andra åket. Frida Hansdotter är Sveriges just nu hetaste alpina stjärna och visade att hon fortfarande är ett stort OS-hopp.

– Det känns så skönt att få en pallplats och känna att jag är med. Jag har inte fått den start jag har velat på säsongen i storslalomen. Jag har längtat efter slalomen, säger Hansdotter.

Norbergs världsstjärna var i mål 33 hundradelar efter vinnaren Marlies Schild från Österrike. Men det var på håret att det gick vägen för Hansdotter. Det andra åket började skakigt.

– Jag kände att jag gjorde ett misstag och sedan fick jag staven mellan benen. Då tänkte jag ”nu får jag köra på”. Jag hann tänka att jag måste köra i kapp det jag missade.

Och det gjorde hon. Hansdotter visade verkligen att hon ligger i topp i världen inom slalomdisciplinen.

– Jag gjorde inte två toppenåk, ändå vet jag att jag kan vara bland de bästa i världen. Det är skönt att få det beviset.

Hur var det att köra i dag?

– Banan var ganska rund satt. Jag kunde inte släppa skidorna, jag var tvungen att jobba upp min egen fart. Men min åkning var väldigt bra och stabil. Fast när jag kom ner efter det första åket kände jag ”nja, det här var inte jättebra”. Ändå ledde jag och det var en skön känsla att känna att jag kunde göra det bättre.

Känner du att du kan köra mer avslappnat nu?

– Jag måste göra min åkning när det väl är tävling. Och det är många duktiga tjejer med, så det är extra kul att stå på pallen.

Hansdotters tränare Fredrik Steinvall var lyrisk efter pallplatsen. Han har sett Hansdotters tunga start på storslalomsäsongen och vet vad det här innebär för hennes åkning framöver.

– Jag är så glad för Fridas skull att hon fick till en pallplats. Det kommer att stärka henne i och med att det inte har gått så bra för henne i storslalomen. Det här kommer att vara toppen för henne.

Två av Hansdotters främsta hot i slalomcupen, Tina Maze och Mikaela Shiffrin, hade en sämre dag i Courchevel. Shiffrin kom 12:a och Maze slutade på 17:e plats.

– Det är skönt att se att de också är mänskliga och att de inte är i toppen, säger Hansdotter.

Nästa tävling körs på söndag i Val d´Isere. Då är det storslalom som gäller igen och det återstår att se om Hansdotters självförtroende från slalomen kan lyfta henne mot ytterligare topplaceringar.

Mer läsning

Annons