Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skillnad på företag i julklappsdjungeln

Länets småföretagare tillhör Sveriges snålaste. I alla fall när det handlar om att ge julklappar till anställda. Men hur ser det ut överlag? VLT ringde runt och upptäckte en annan bild.

Det är enligt en färsk undersökning signerad ekonomiföretaget Visma som Västmanlands små – företagare hamnar i botten av julklappsligan.

59 procent delar ut paket vilket är 1 procent mer än Västerbotten på jumboplats.

Utifrån VLT:s rundringning kan Mellinger Bil på Bäckby Park klassas som ett av de mest generösa företagen i stan. Att ge klappar är inte heller någonting man planerar att skära ner på.

– Vi ger personalen en eller ibland flera julklappar. Det kan röra sig om allt från en matkorg till aktiviteter. Jag tycker att det är viktigt, personalen ska känna sig uppskattad för sina insatser under året, säger Olle Mellinger.

Mellingerbolagen har 20 anställda och när VLT hälsar på är man mitt uppe i en välsmakande jullunch med utsikt över bilsalongen.

– Det är roligt att ordna den här typen av aktiviteter så att vi alla kan sitta en stund och prata om andra saker än jobbet. Det bryter av i vardagen, säger Olle Mellinger och plockar fram köttbullar såväl som prinskorvar ur värmelådan.

Annorlunda är det hos industrijätten ABB som inte delar ut någon på förhand bestämd present till personalen. I stället låter man varje avdelning förfoga över en viss summa pengar som får användas till valfritt ändamål.

– Vi har en summa avsatt för alla medarbetare och det är upp till varje enhet att bestämma om vad man vill äta, ge en gåva eller både och, säger presschefen Christine Gunnarsson.

Som fortsätter:

– I år, liksom tidigare år, skänker vi pengar till stiftelsen World Childhood Foundation som vi har varit med och grundat. ABB har också stöttat sjukhusclownerna Clownetterna med ett bidrag alldeles nyligen.

På Ica Maxi Hälla får butikspersonalen köpa någonting till sig själva – i den egna butiken.

– Man får ett presentkort att handla för, men hur mycket är hemligt. Vi har i alla fall inte skurit ner på paket till våra anställda och presentkortet gäller alla från fast anställda till tim – vikarier, säger butikschefen Måns Hemmingsson.

Men det är just julbord som hör till bland det vanligaste som länets företagare låter sina anställda hugga in på.

– Hela företaget var på restaurang häromveckan och kvällen avslutades med diverse andra aktiviteter. Det var väldigt trevligt och uppskattat att ses utanför arbetet, menar Ole Svensson, platschef på Englunds Måleri.

Visma-undersökningens ”vinnare” är för övrigt Norrbotten med 85 procent.