Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skilsmässor smittar

Börjar skilsmässorna hagla omkring dig? Var då rädd om din relation. Nya studier visar nämligen att separationer i vår närhet smittar av sig.

Under och efter semestrar ökar antalet skilsmässor i Sverige. I USA har man i ett samhälle låtit studera 12 000 personer under 32 år i studien “Breaking up is hard to do, unless everyone else is doing it too”. Det visade sig att skilsmässorna lätt spred sig inom vänkretsen. För när ett par skiljt sig, så började övriga ifrågasätta sina egna förhållanden. Forskarna i studien menade att det inte blev lika socialt belastande att själv bryta upp när någon i ens vänkrets tagit klivet till singellivet.

Men en skilsmässa i vänkretsen påverkar inte bara de närmaste vännerna utan även deras vänner, menar Rose McDermott, en av de forskare vid Brown University som genomfört studien.

Risken för att man ska skilja sig ökar med hela 75 procent om ens vänner skiljer sig. Skiljer sig kompisens kompis är motsvarande siffra 33 procent, skriver danska tidningen Ekstrabaldet.dk som har tagit del av studien.

Om paren hade barn eller inte spelade ingen roll för skilsmässostatistiken. Däremot visade studien att människor som är populära och har en stor umgängeskrets inte skiljer sig i lika stor utsträckning som andra.

Gerd Elliot är parteraput och ger råd till undrande föräldrar på Sveriges största familjesajt, Familjeliv.se.

-Jag tror att det som händer när vänner skiljer sig är att man tittar mer på sin egen relation och utvärderar den. Det kan leda till att man själv vågar ta steget om frågan om skilsmässa varit uppe på bordet tidigare eller om man allvarligt funderat på det, säger Gerd Elliot

Gerd Elliot tror inte att man själv skulle skilja sig bara för att ens vänner skiljer sig annat än i undantagsfall. Människor överväger nog fördelar och nackdelar med en skilsmässa och dess konsekvenser. Har man många i sin närhet som genomgår skilsmässa kan man vara ett stöd, men om det sen börjar handla om ens egen relation och att man ifrågasätter den, då tror jag att man behöver prata ordentligt med sin partner.

-Det behöver man egentligen göra fortlöpande. Att utvärdera hur man har det tillsammans på många olika plan, både praktiskt och känslomässigt. Det är svårt att göra och därför tror jag att många undviker sådana samtal. Det kan framkalla en rädsla för att man inte längre duger eller för att relationen skall ta slut.

Gerd Elliot poängterar också hur viktigt det är att prata framtidsfrågor. Vilka drömmar har man, hur vill man leva sitt liv, vilka ekonomiska satsningar vill man göra mm.

-Om vänner skiljer sig men man själv absolut inte vill göra det då tror jag att man kan bli mer rädd om sin relation och försöka värna om den istället.

Relationer idag är väldigt sköra och i längden finns det inte så mycket att hänga upp dem på. Kärlek och känslor, samarbete, gemenskap, hänsyn, ja alla sådana mjuka värden – de är svåra att greppa, hålla kvar och utveckla.

-Man måste jobba på den hela tiden, det är faktiskt en färskvara. Att uppmärksamma varandra och värdesätta varandra, så viktigt det glöms ofta bort i vårt samhälle, avslutar Gerd Elliot

Så får du ditt förhållande att hålla:

På Sveriges största familjesajt finns 120 000 medlemmar som ger sina bästa råd om hur de gör för att hålla ihop sina förhållanden.

5 tips från medlemmarna

Vi pratar och pratar och pratar – ingen kan läsa den andres tankar

Pirre1

Om folk tog hand om sitt inre lite bättre istället för att förtycka alla känslor och smärtsamma saker så kommer fler människor förbli gifta och leva ett bra och sunt liv.

Jelly Bean

Drick rödvin, ät smarriga ostar och prata! Det kommer man långt med.

Linda1976

Att prata om saker precis när det händer eller hänt är inte alltid det smidigaste. Att ta upp det så där appropå brukar vara bättre - och det får INTE låta som kritik när ni gör det. Var varsam!

Birgitta2

Ring o boka en tid hos familjerådgivning om du känner det kan behövs hjälp. Skäms inte.

Kajak