Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skinnskatteberg – politikertätast i länet

 
Val 2010
Visa alla artiklar

Bor du i Skinnskatteberg är chansen stor att du är kommunpolitiker. Kommunen toppar länslistan över antalet folkvalda per invånare.

Skinnskattebergs 3 759 röstberättigade vuxna ska i september rösta fram 31 folkvalda till kommunfullmäktige, visar en undersökning gjord av SVT:s valwebb. Det innebär att varje mandat också representerar 121,3 invånare. Kommunen har en klar marginal till tvåan på länslistan, Norberg, där varje ledamot representerar 149,4 röstberättigade personer.

Bland alla svenska kommuner placerar sig Skinnskatteberg på en 15:e plats. Lägst antal invånare per politiker har den västerbottniska kommunen Bjurholm med 65 personer per ledamot. Kommunen har försökt att minska antalet ledamöter, men lagstiftningen sätter stopp.

-Man får ju inte vara färre än 31 i fullmäktige, säger Ingemar Nyman (M), kommunalråd, till SVT.

Minst politikertäta västmanländska kommunen är föga förvånande Västerås. Med 61 mandat i fullmäktige representerar varje kommunpolitiker 1766,1 västeråsare. Bara i fyra svenska kommuner är politikertätheten lägre.