Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Österberg blir landshövding

Vid ett regeringssammanträde i Almedalen utsågs i dag Sven-Erik Österberg (S) till landshövding i Norrbotten.
– Jag är både glad och hedrad. Det här är en nystart i livet, säger Sven-Erik Österberg.

Annons

Sven-Erik Österberg är invald som riksdagsledamot för socialdemokraterna i Västmanland. Han kommer ursprungligen från Skinnskatteberg och där har han tidigare varit aktiv inom kommunpolitiken.

– Tjänsten innebär flytt till Luleå men jag och min fru kommer att ha kvar huset i Skinnskatteberg så vi kommer inte att svika Västmanland, säger han.

Sven-Erik Österberg har ett mycket långt förflutet inom det socialdemokratiska partiet. Han har varit riksdagsledamot sedan 1994 och kommun- och finansmarknadsminister mellan åren 2004-2006.

– Jag hade inte en tanke på att jag skulle få det här uppdraget. Jag blev väldigt positivt överraskad när de ringde från regeringen, säger han.

Sven-Erik Österberg tillhör den socialdemokratiska kärnan. Han sitter sedan flera år tillbaka både i verkställande utskottet och i partistyrelsen. Han har också länge figurerat som en tänkbar kandidat till partiledarposten.

I och med det nya uppdraget som landshövding kommer han vara tvungen att avsäga sig alla riksdagsuppdrag förutom uppdraget som vice ordförande i riksbanksfullmäktige. Det uppdraget kommer han att ha kvar mandatperioden ut.

– Det var ett svårt beslut att lämna politiken för jag har varit med i så många år. Men i min ålder kan man inte missa sådana här erbjudanden, säger han.

Sven-Erik Österberg tillträder posten som landshövding den första oktober.

Mer läsning

Annons