Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skjuten varg var alfatik

Det var alfatiken – inte en valp – som sköts under skyddsjakten i Skultunareviret i går. Det framgår av de preliminära obduktionsresultat som länsstyrelsen fått ta del av från SVA, Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt.

Länsstyrelsens rovdjursansvarige, Pierre Ahlgren, trodde fram till lunchtid i dag att de hade skjutit en valp.

- Det var min preliminära bedömning, men obduktionen visade att hon haft valpar. Men hon var rätt liten, vägde bara 35 kilo. Den förra vargen vi sköt var ju en hanvalp och han vägde 36 kilo, säger Pierre Ahlgren.

Rykten på internet gör gällande att vargen skulle ha skadeskjutits innan den avlivades. Men det kan Arne Söderberg, viltbiolog och rovdjursansvarig på, SVA, Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt, avfärda.

– De skador som fanns var från ett direkt dödande skott. Det fanns inget som tydde på yttre våld, säger han.

Var hon dräktig?

– Nej. Hon kan vara parad, men det fanns inga foster i livmodern. Och det hade inte fäst några ägg i livmoderhornen.

I söndags sköts en hanvalp och i torsdags alltså hans mamma. Därmed är skyddsjakten i Skultunareviret – som avsåg två individer och i första hand föräldravargarna – avslutad.

Jaktbeslutet fattades av länsstyrelsen den 16 januari och grundades på skador som vargarna orsakat vid attacker mot hundar och får under 2011. Beslutet kritiserades hårt av bland annat Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen.