Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsbranden vid Öjesjön

(Uppdaterad 22:30) Det drabbade området beräknas vara hundra kvadratkilometer stort.

Uppdaterat 22.30

Släckningsarbetet kommer att pågå hela natten med oförminskad styrka. Dock är läget ungefär detsamma - inga allvarliga försämringar eller påtagliga förbättringar av läget har skett enligt räddningschef Håkan Fehne.

Polis har under kvällen använts för att säkerställa att inga nyfikna tar sig till brandplatsen på sådant sätt att de stör släckningsarbetet.

Uppdaterat 20.30

Läget är inte lika kritiskt som tidigare under kvällen för de boende i Rörbo och Månsbo, enligt räddningsledare Håkan Fehne:

- Vi har informerat dem om att evakuering fortfarande k a n bli aktuell - men att läget inte är lika kritiskt nu som vi trodde att det var tidigare under söndagskvällen.

De boende kan alltså åtminstone för tillfället andas ut. Ett läge där evakuering syntes överhängande har bytts mot ett läge där evakuering fortfarande kan ske, men inte är lika säker.

I övrigt arbetar nära hundra man och nära tio helikoptrar med att släcka den synnerligen omfattande branden som sedan den startade vid 13-tiden i torsdags lagt under sig enorma mängder skogsmark. 

Ännu har ingen bebyggelse offrats åt lågorna. Ingen människa har skadats under räddningsarbetet.

Uppdaterat 20.00.

Flera läsare har hört av sig och anser att önskemålen om att skicka in läsarbilder rimmar illa med räddningstjänstens uppmaning att hålla sig borta från brandplatsen.

De läsarbilder vi publicerat har antingen varit tagna från så långt håll att de inte hindrat någon räddningsinsats, alternativt förefaller tagna av någon som har legitimt ärende - till exempel bostadsort - nära brandplatsen.

Men för att undvika alla missförstånd kommer vi alltså inte att publicera fler läsarbilder från branden. Om nyhetsläget motiverar det kan vi göra undantag från den regeln - men då måste vi också vara säkra på att bilden tagits på ett sådant sätt att upphovsmannen inte hindrar släckningsarbetet på minsta sätt. 

Uppdaterat 18.30

Skogsbranden visar inga tecken till avmattning och har tilltagit i styrka under söndagen.

- Polisen har börjat förbereda boende i Rörbo (sydväst om Fläcksjön, red anm) för eventuell evakuering, säger Håkan Fehne, räddningsledare för den stora släckinsatsen.

Branden har stundtals haft ett mycket snabbt och dramatiskt förlopp:

- Den har brutit igenom flera begränsningslinjer och vi har varit tvungna att flytta vår ledningsplats eftersom den var hotad. Nu har vi koncentrerat arbetet på att göra nya begränsningslinjer som vi tror håller bättre.

Håkan Fehne fortsätter:

- Det är oländlig och torr terräng vilket försvårar arbetet. Vid ett tillfälle brann det så kraftigt att en så kallad brandtornado med 15-20 meter höga lågor bildades.

Alltså en virvelstorm av eld. Branden har också spridit sig över ett stort område:

- Uppskattningsvis tio gånger tio kvadratkilometer, säger Håkan Fehne.

Några ljusglimtar dock:

- Ingen har skadat sig vid arbetet med att släcka branden, säger Håkan Fehne. 

De hus vid Öjesjön som tidigare stått under bevakning och i ett tidigt skede evakuerats, bedöms nu inte längre vara lika hotade som tidigare. De evakuerade har kunnat återvända och bevakningen har släppts.

Räddningstjänsten fortsätter att vädja till allmänheten att de som inte har viktiga ärenden i området eller ingår i släckningsinsatsen på ett eller annat sätt bör hålla sig borta. 

Uppdaterat 16:30

Sala kommun har under söndagen aktiverat sin POSOM-grupp, alltså en gemensam grupp för psykiskt och socialt omhändertagande, med anledning av branden. Gruppen som samlas på Björkgården i Västerfärnebo består av personal från kommunens vård- och omsorgsförvaltning samt Svenska kyrkan. POSOM-gruppen kontaktas via Sala kommuns kontaktcenter 0224-747000.

Uppdaterat 14:27

Under söndagsförmiddagen hade räddningstjänsten bra koll på branden. Nu är läget värre igen. 

-Läget är besvärligare igen. Det var detta vi var rädda för i morse. När det blir varmare framåt eftermiddagen förvärras branden, säger tillförordnad räddningschef Göran Cederholm. 

Uppdaterat 11:51

Räddningstjänsten fortsätter att kämpa mot skogsbranden mellan Öjesjön och Fläcksjön. 

-Nu verkar det som att vi har lyckats ringa in den och upprättat en yttre begränsningslinje. Det brinner dock både här och där inom området och risken finns att det tar fart och far iväg mot våra gränser. Vi kan inte säga att vi har branden under kontroll, säger räddningschef, Göran Cederholm och fortsätter.

-Vi är optimistiska men man ska komma ihåg att vi ännu inte nått den kritiska tiden på dygnet. På seneftermiddagen när solen gassar och det är 30 grader varmt är branden som mest aktiv. Bara för att det är relativt lugnt nu kan läget förändras. Det finns mycket osäkerhet, säger Göran Cederholm.  

Samtidigt vill räddningschef Cederholm uppmana allmänheten att hålla sig borta från området runt branden. 

- Det är bilar kors och tvärs. Vi vore tacksamma om de som inte har någon direkt anledning att vara på platsen höll sig borta. Vi vill helst inte trängas med massor av andra fordon på de smala skogsvägarna. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

- Natten har gått bra men jag vågar inte säga att vi har branden under kontroll, sa Göran Cederholm, tillförordnad räddningschef vid niotiden och fortsatte.

-Jag blir lite mer optimistisk för varje timme som gått men vi får säkert räkna med ytterligare något dygn innan vi kan säga att vi har begränsat branden.

Under natten har de 50-tal personer som kämpar mot skogsbranden arbetat med att hålla begränsningslinjerna.

- Vi gjorde en skyddsavbränning i den norra änden av brandområdet och lyckades därmed hindra spridningen åt det hållet. Det hade dock smitit förbi lite på ena kanten och där gjordes en kraftansamling för att täppa till. 

Under gårdagen var den östra delen problematiskt, mycket på grund av vinden, men där har räddningstjänsten lyckats ta kommandot.

- Vinden har vänt så nu är det den västra flanken som är mer intressant. Vi ska upp med helikopter under förmiddagen och rekognosera hur läget ser ut, sa Cederholm vid niotiden. 

Den delen av branden som härjar strax söder om Öjesjön slet räddningstjänsten med att täppa till.

- Personal från Västerås och Sala arbetar med att gå in och omringa branden från var sitt håll.

I Västerås drog ett regn och åskväder förbi under söndagsmorgonen – men över skogsbranden har det inte regnat några större mängder.

- Det var lite småstänk men det var så lite så det hjälpte oss inte. Eftersom det var ett åskväder är vi nog glada att vi slapp det. Blixten hade kunnat slå ner och startat en ny brand.

Under lördagen bedömdes brandens yta vara 5 gånger 4 kilometer, alltså 20 kvadratkilometer. På söndagsmorgonen är bedömningen mellan 20 och 25 kvadratkilometer.

- Hemvärnet har funnits med i tankegångarna men vi har inte hittat de klart definierade uppgifterna så vi har gjort bedömningen att de inte behövs i nuläget. Dock kan det komma att bli aktuellt senare.

Inga boende har evakuerats och de som lämnade sina hem tidigare har kunnat återvända.