Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skola för forskning

Mälardalens högskola, MDH, drar nu i gång en sjuårig forskarskola inom området inbyggda system.

Åtta företag och 14 doktorander ingår i den stora satsningen.

Målsättningen år att öka samverkan mellan högskola och företag. Ett näringslivsperspektiv i utbildningen ökar både samhällsnyttan och chanserna för doktoranderna att få kvalificerade jobb efter examen.

– Det behövs ett bra flyt från högskolan ut till före-tagen, annars finns det risk att akademi och industri går skilda vägar, säger Ivica Crnkovic, projektledare för högskolans nya industriforskarskola som fått namnet It’s easy.

Men den bistra verklig-heten är att bara knappt en tredjedel av doktoranderna i landet samarbetar med företag under sin forskar-utbildning, något som oroar Svenskt Näringsliv.

Under det senaste året har Ivica Crnkovic arbetat för att få ihop företag till forskarskolan. Därefter har man i samråd med företagen kommit fram till intressanta behovsmotiverade forskningsprojekt för doktoranderna inom områdena program-varukomponenter, robotlik och design.

Företag som ingår i satsningen är dels stora koncerner som ABB, Bombardier, Ericsson, Volvo och Sabb, dels mindre företag som Cross Control och Motion Control i Västerås samt Uppsala-företaget Innovation Studios.

– Forskarskolan är ett sätt för oss att kunna ta in kompetent arbetskraft och få direkt avsättning för doktorandernas kompetens och forskning i våra produkt-utvecklingsprojekt, säger Ken Lindfors, utvecklingschef på Cross Control.