Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skola ska bli transvänlig

Bristande kunskap leder till att transpersoner får ett dåligt bemötande. Det vill Transammans i Västerås ändra på. Nu lanseras därför en stämpel för transkompetens.

Stämpeln ska visa att man kan bemöta transpersoner på ett korrekt sätt.

Än så länge är konceptet under utveckling, men till hösten är det tänkt att Kopparlundsgymnasiet, som pilotskola, ska genomföra Transammans utbildning.

För att få stämpeln måste en del krav uppfyllas.

– Det kan handla om att man måste se över sina omklädningsrummen men också sitt språk – hur man tilltalar varandra. Bemötandet är jätteviktigt, säger Annelie Salminen, projektledare för Transammans.

Transammans är ett ideellt projekt som startade hösten 2013 och som drivs av RFSU Västerås och RFSL Ungdom Västerås. Det är Transammans som ligger bakom den nya stämpeln.

Tanken är att vilket företag eller organisation som helst ska kunna ansöka om transvänlig-stämpeln. Dessa kommer sedan att samlas i en gemensam app så att transpersoner lätt kan hitta dit.

Terese Lidén är massör och deltar också i pilotprojektet. Hon kommer således att bli Västerås första transvänliga massör.

– Jag visste inte att behovet fanns, men när jag fick reda på det ville jag vara med och ändra på det. Alla som vill ska ha rätt till massage och känna sig trygga i att söka upp en massör, säger hon.