Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolan borde inte ha flyttat offret

Hallstahammars kommun får en ”reprimand” av diskrimineringsombudsmannen (DO).

Orsaken till att DO hytter med fingret åt kommunen är att man flyttade den elev som var ett offer för sexuella trakasserier i stället för den elev den som utförde trakasserandet.

Bakgrunden är att en förälder till en elev i en av grundskolorna i kommunen anmälde till DO att barnet utsatts för sexuella trakasserier av en annan elev under en lektion i december förra året. Föräldern ansåg att trakasserierna var så allvarliga att man gjorde en polis-anmälan i ärendet.

Föräldern ansåg i sin anmälan till diskrimineringsombudsmannen att skolan inte gjort något åt situationen i den aktuella klassen.

I sitt beslut härom veckan tar DO ställning till om kommunen anses ha uppfyllt sin skyldighet att utreda omständigheterna kring de angivna sexuella trakasserierna och kränkande behandlingen av eleven.

Do har också titta på om skolan har vidtagit de åtgärder som krävs för att förhindra att liknande händelser inte ska kunna hända igen.

Här menar DO att kommunen har uppfyllt sin skyldighet och vidtagit de åtgärder som skäligen kan krävas.

En av åtgärderna var att låta den drabbade eleven byta undervisningsgrupp. Det är här som det kommer en mild kritik mot kommunens agerande i ärendet.

DO anser att kommunen borde ha övervägt att flytta den andra eleven som utförde trakasserierna.