Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan där alla elever är egna företagare

ABB Industrigymnasium fyller 20 i år. Skolan har ända sedan starten varit olik de flesta andra. Den har ett tätt samarbete med näringslivet – och alla elever är också egna företagare under ett år.

Annons

– Vi vill förena tekniskt kunnande, globalt tänkande och entreprenörskap. Vår vision är att utbilda för en bättre värld, säger Agneta Berliner, som är vd.

– Vi vill inte ha skolan som en sluten box, utan vi har kontakt med en massa företag och våra elever gör både praktik och många studiebesök. Vi har också före- läsare från näringslivet. Snart kommer exempelvis Percy Barnevik hit.

De sex elever VLT pratar med tycks vara nöjda med skolan och utbildningen.

– Det är väldigt bra här, intygar de.

De går tredje och sista året och ska snart åka utomlands på tre veckors praktik.

Alla sex har själva ordnat sina respektive praktikplatser i USA, Indien, Australien, Italien och Filippinerna och ser fram emot den stundande resan. Men det vanliga är att skolan ordnar praktik genom sitt nätverk av företag och skolor utomlands.

– Det är inte obligatoriskt att åka utomlands, men nästan alla vill, konstaterar Agneta Berliner.

Redan andra året hade eleverna tre veckors praktik, men då i Sverige. Många fick sommarjobb på företagen efter det. Så de är vana vid att vara ute på arbetsplatser och inte bara sitta i skolbänken.

– Det finns för övrigt inga vanliga skolbänkar här, utan eleverna har egna arbetsplatser där de jobbar i små grupper som byts ut varje termin. Detta för att de ska lära sig att samarbeta med andra än sina bästa kompisar, säger Agneta Berliner.

Unga egenföretagare

Under andra året driver de också egna företag, genom UF, Ung Företagsamhet.

Julia Lundén säger:

– Genom UF blev jag både modigare och fick bra kontakter som kan hjälpa mig i framtiden.

Under UF-tiden var William Stenberg med och utvecklade en ny sorts parkbänk, som fästs vid en stolpe i stället för att gjutas fast. Nu vill han uppfinna fler saker.

– Ett aktiebolag är under bildande. Vi vill utveckla fler saker och då är det perfekt att ha ett eget företag, säger han.

Men det vanligaste är ändå att eleverna fortsätter plugga efter gymnasiet.

– Cirka 80 procent av våra elever läser vidare på högskolan. Det vanligaste är att plugga till civilingenjör, men några har också läst vidare till läkare, ekonom och präst, säger rektor Hans Jakobsson.

Förutom utlandspraktiken detta sista läsår har eleverna också ett projekt där de på uppdrag av Västeråsföretag ska hjälpa dem med en mängd olika saker, kanske sådant de inte själva hunnit med.

– Det kan gälla allt från att designa en lyftkran till att göra undersökningar för att se hur det kan bli bättre.

– Intresserade företag får gärna kontakta oss, säger rektor Hans Jakobsson.

Annons