Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolan ska inte vara kassako åt riskkapitalbolag

Lärarnas riksförbund börjar det nya året med att ryta till mot ägare till friskoleföretag. Bland annat kräver man tillfälligt vinststopp tills lärarlönerna har lyfts.

Det är inte mer än rimligt. Skolan ska lika lite som vården vara en kassako för företag som bara är ute efter att tjäna pengar. Är det företagets huvudsyfte borde det inte syssla med något som har med människor att göra. Människors väl och ve, oavsett om det är elever eller äldre människor, måste komma i främsta rummet.

Vinster bör i första hand återföras till verksamheten i skolan i form av löner, bra lokaler och ändamålsenliga läromedel, även om ägarna också bör kunna få någon utdelning för sina satsade pengar. Tanken med friskolereformen var dock knappast att skattepengar skulle få föras ut ur landet.

Ordförande för Lärarnas riksförbund, Metta Fjelkner, sade till TT igår:

– Vi sade ja till friskolereformen för att vi trodde att det skulle gynna lärarna.

Fast det är väl bara halva sanningen. Nog fanns det väl förhoppningar om att det skulle gynna eleverna också?

Finansminister Anders Borg (M) har aviserat en åtstramning av riskkapitalbolag inom vård och skola. Det är bra och nödvändigt, men Fjelkner anser inte att det räcker. Hon kräver en total översyn av skolans regelverk.

En sådan översyn borde i så fall göras på vårdområdet också. Annars finns risken att riskkapitalbolag satsar på den verksamhet där möjligheterna att tjäna mest pengar är som störst. Ska man som riskapitalbolag syssla med verksamhet där människor riskerar att komma i kläm behövs strama tyglar.