Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolchefen: Stort utvecklingsarbete inom Västerås skolverksamheter

Inom Västerås stads skolverksamheter bedriver vi ett unikt långsiktigt arbete med att skapa bästa möjliga skola med utgångspunkt från elevens behov och att skapa ekonomi i balans över tid.

Målet för Västerås stads skolverksamheter är att under tre år arbeta målmedvetet och strukturerat för att skapa en skola där elever kan förverkliga sina drömmar och garantera en ekonomi i balans inom verksamheten.

Syftet med vårt långsiktiga utvecklingsarbete inom skolan är att skapa förut-sättningar för att bedriva kvali-tativ skolverksamhet på ett effektivt sätt, så att mer tid kan läggas på barnen och eleverna och mindre tid på administration och kring-göromål.

Utvecklingsarbetet bygger på goda exempel från vår egen verksamhet och på ett strukturerat och gemensamt arbetssätt.

Under våren har vi genomfört ett omfattande analys-arbete och en genomlysning av grundskolan. Utgångspunkten har varit elevens rätt till sin garanterade undervisningstid, så att bemanningen på skolorna kan utformas på rätt sätt. Vi arbetar även med att ta fram nya rutiner och verktyg så att vi får en effektiv administration och likvärdig plattform för alla våra skolor.

På grund av ett minskat elevunderlag totalt i Västerås har det ekonomiska läget inom Västerås stads skolverksamheter försämrats. Vi arbetar därför också med olika åtgärder för att kunna hantera ett underskott inom verksamheten och frigöra tid från administrativa uppgifter så att lärarna får bättre förutsättningar att vara just lärare.

I samband med detta har vi under hösten 2011 infört anställningsstopp, vikarie-stopp för anlitande av andra än de vikarierna som finns på Bemanningstjänst och inköpsstopp (för belopp över 2 000 kronor). Detta är åtgärder som vi vidtar här och nu för att kunna hantera vårt underskott, så att vi kan erbjuda våra elever både nu och framöver möjlighet att förverkliga sina drömmar i en skola som utgår från elevens behov och som garanterar en ekonomi i balans över tid.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel