Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolköp av Peab ett lagbrott

Om Surahammars kommun beslutar att låta kommunägda Projekta Part köpa Peabs förslagna skolbygge i Ramnäs begår de troligen lagbrott.

– Jag kan ju inte alla detaljer, men utifrån vad ni berättar för mig så borde kommunen eller bolaget göra upphandling om man vill köpa en skola som först måste byggas, säger Mathias Sylwan, förbundsjurist på Sveriges Kommuner och Landsting och expert på lagen om offentlig upphandling.

Det var för en tid sedan som byggbolaget Peab köpte upp konkursdrabbade Ramnäs Folkets Hus som ligger granne med Bäckhammarskolan i Ramnäs. Man vände sig då till Projekta Part och erbjöd dem att bygga om och ut Folkets Hus till en ny skola. Prislappen skulle vara 15 miljoner kronor. Att renovera Bäckhammarskolan till godtagbart skick skulle kosta 17 miljoner enligt kommunens egna beräkningar.

– Eftersom Projekta Part är ett kommunalt bolag så omfattas det av om lagen om offentlig upphandling, säger Mathias Sylwan, som då stöder sig på den proposition som är underlaget till lagen om offentlig upphandling.

Läget är inte helt glasklart vad gäller de allmännyttiga bostadsbolagens rättsliga status och om de verkligen ska omfattas av lagen om offentlig upphandling.

– I brist på prejudikat som säger annat så får vi utgå från att de omfattas av lagen om offentlig upphandling trots att de verkar på en konkurrensutsatt marknad och ska därför inte borde omfattas, säger Mathias Sylwan.

I dag måndag ska kommunstyrelsen fatta beslutet att rekommendera kommunfullmäktige att Projekta Part ska köpa fastigheten efter färdigställande.