Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolor får lära om mobbning på MDH

I vår drar 14 högskolor och universitet, däribland Mälardalens högskola, igång en ny utbildning för att motverka mobbning i skolmiljö.

Kursen, Värdegrund och likabehandling i teori och praktik, är på 7,5 högskolepoäng och ges i samarbete med Skolverket. Den riktar sig snarare till skolor än till enskilda personer.

– Syftet är att stödja skolor som vill förbättra sitt arbete mot kränkande behandling och mobbning, och utveckla sitt likabehandlingsarbete, säger Annika Hjelm, undervisningsråd på Skolverket.

Under februari månad kan rektorer och förskolechefer som är intresserade ansöka om att få delta i kursen. De skolor som blir antagna får skicka personal som under kursens gång också kommer att hålla i aktiviteter för resten av personalen på sin egen skola.

– De övningar man gör på kursen handlar om verkliga situationer, till exempel att lära sig kartlägga elevers situation. Dessutom kommer lärare från högskolan till de skolor som deltar och före-läser för all personal, säger Annika Hjelm.

Kursen ges på 14 högskolor och universitet runt om i Sverige. På de flesta lärosäten startar den i april och löper på kvartsfart till slutet av november.

– De som går kursen blir ett slags förändringsledare för skolan. Det här sättet att arrangera kurser har vi aldrig prövat tidigare, säger Annika Hjelm, som tror att upplägget kommer att bli framgångsrikt.

Sista datum för att ansöka är den 29 februari.