Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolpersonal: Skrämmande hur skolan fungerar i Västerås

Mörkar Västerås stad om personalens missnöje?

Vi har läst Lärarförbundets ranking av Sveriges Bästa skolkommun 2017 som publicerades 5 oktober. Västerås stad sjunker som en sten.

I år hamnar vi på plats 259 av 290. Förra året låg vi på plats 240 av 290 och året innan det på plats 218 av 290. Bedrövligt! Något av det värsta i rankingen är att vi sjunker i placeringen andelen friska lärare. Från plats 193 av 290 förra året till plats 228 av 290 i år. Det är skrämmande!

Vi som jobbar inom skolan ser det här varje dag! Varje dag är en eller flera kollegor sjuka.Västerås stads vikarieförmedling kan sällan förmedla någon vikarie. Några kollegor är sjukskrivna längre tid och inte ens till dessa tjänster finns vikarier. Fler blir sjuka och så vidare.

Det känns inte professionellt att allt för ofta tvingas stå inför eleverna och säga X är borta… men vi löser det på något sätt under dagen. Känslan hos eleverna blir väl att ytterligare en lektion inställd. Är skolan då så viktig som ni vuxna säger? Vilka signaler sänder detta och hur garanterar vi att eleverna får den undervisningen de faktiskt har rätt till?

Vi tvingas lösa vikariefrågan internt för det mesta och ordnar så gott som dagligen upp diverse annat som inte fungerar. Är det inte nätverket som krånglar så är det kopiatorn. Hur skulle måluppfyllelsen hos våra elever se ut om vi kunde lägga mer tid på att vara pedagoger i stället för allt i allo?

I kontrast till detta kunde man läsa att Västerås stad vunnit första pris som årets bästa Employer Branding-kommun den 5 oktober. Alltså paradoxalt nog samma dag som publiceringen av den urusla placeringen på listan Sveriges bästa skolkommun.

Om Employer-branding-priset kan man läsa:

Employer branding handlar bland annat om att ge våra verksamheter ett ansikte och att lyfta våra medarbetare som gör skillnad varje dag i sina arbeten. Det har blivit en självklar del i att synliggöra oss som arbetsgivare..

Är Employer branding-priset ett hitte-på-pris taget ur fantasin, eller?! Vi medarbetare känner inte igen oss i alla fall.

Det kanske beror på att alla obekväma frågor om Västerås stad som arbetsgivare har tagits bort ur medarbetarenkäten? Tidigare år har resultaten på dessa frågor varit graverande låga. Employer branding-priset känns ännu mer som hitte-på när man tänker på alla lärare som väljer bort Västerås stad som arbetsgivare och tar arbete i någon av våra kranskommuner istället.

För att inte tala om alla nya lärare som tar sin examen vid Mälardalens högskola. Det är inte många av dessa nybakade lärare som söker jobben som utlyses i Västerås stad.

En annan sak som gnager hos oss medarbetare på den skola vi arbetar på är våra lokaler, eller snarare brist på lokaler. Vår skola har under flera år väntat på en ombyggnad av slitna och trånga lokaler. Vi arbetar i lokaler med många barn och dålig ventilation.

Troligtvis skulle få andra arbetsplatser acceptera den miljö vi vistas i varje dag. Denna ombyggnad förhalas och skjuts på framtiden. Var är stadens ansvar? På vilket sätt lyfter detta oss som medarbetare och hur påverkar miljön våra elever?

Vi arbetar med några av de viktigaste som finns, våra barn och ungdomar, alltså framtidens medborgare. Vi sliter och fixar och släcker gräsbränder så att våra elever ska få det de har rätt till enligt styrdokument och lagar.

Luften går liksom ur oss med detta dubbla budskap!

Vad gör Västerås stad åt detta? Är det så här ni vill att verksamheten ska fungera? Är detta det ansikte ni vill att vår verksamhet ska ha utåt?

Förstår stadens medborgare, tillika många föräldrar, hur situationen är på många av stadens skolor? Eller löser skolans personal så många saker att ansiktet utåt har fått ett skimmer av make-up?

Anna Wallin

Maria Flodström

Anna Johansson Nilgran

Caroline Brandt

Lena Bergström

Läs också: S har havererat om skolan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel