Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sköna, gröna, granna gräsmatta

Sommartid innebär inte bara sol och bad utan även trädgårdsarbete och gräsklippning. Vill du ha den där gröna, fina gräsmattan krävs en gnutta omsorg. 

Annons
Vattna ordentligt, klipp lite och ofta och gödsla gräsmattan med måtta. Det är några av tipsen från Sandra Pedersen om hur du på bästa sätt kan få din gräsmatta att må bra.

Det är förmiddag i Västerås. På Strangs trädgårdsservice har man varit i gång i flera timmar. Det är många gräsmattor och häckar som ska klippas så här års. Trädgårdsmästare Sandra Pedersen ger tips på hur man ska sköta sin gräs- matta. Om hon själv får välja så föredrar hon motsatsen till den där gröna, perfekt klippta gräsmattan.

– Jag gillar mer vilda och naturliga trädgårdar. Det känns som att många är rädda för ogräs. Man behöver inte snöa in sig på det, säger hon.

Gräsmattan är lite som trädgårdens ansikte utåt och är i behov av lite tid och om-tanke. Hur man ska tänka kring sin gräsmatta handlar mycket om hur man själv vill ha den, men råd nummer ett är ändå att klippa mer ofta än sällan.

– Med nya gräsklippare kan man oftast ställa in hur mycket gräs som ska klippas av. Det kan vara bra att tänka på att inte ta mer än en tredjedel av gräset åt gången.

Hur ofta man ska klippa beror på vädret. Är det stekande sol och brist på regn så kan det räcka med en gång i veckan, men regnar det och är soligt så växer det mer och gräsklippning kan bli aktuellt flera gånger i veckan.

– Man ska helst undvika att klippa när det har spöregnat eller regnar. Då blir det tyngre för gräsklipparen och gräset lägger sig ner. När det är torrt reser sig gräset och man riskerar att få ränder i gräsmattan.

En gräsmatta kan man pyssla om hur mycket som helst och lägga ner otaliga timmar på, men man kan också göra det enkelt för sig. Det kan räcka att klippa en gång i veckan och låta gräsklippet ligga kvar berättar Sandra.

– Vill man ha en gräsmatta utan ogräs är det bra att samla upp det gräsklippet. Då samlar man upp frön från ogräset. Bryr man sig inte lika mycket så fungerar det klippta gräset som gödning tillbaka.

På våren kan det vara bra att vertikalskära gräset. Då gör man snitt i gräsmattan och delar samtidigt på gräsplantorna. Detta gör att man får ner luft i marken så att jorden andas och det gynnar tillväxt.

– Då får man en finare och tätare gräsmatta.

Tycker man dessutom att gräsmattan ser lite gles ut kan man efter att man har vertikalskurit i maj, juni, toppdressa sin gräsmatta.

– Man kan lägga på mer frön och toppa med dressjord för att få den tätare.

Tätare gräsmatta ger mindre utrymme för ogräs som maskrosor och klöver.

– Men har grannen maskrosor så är det lätt att det sprider sig därifrån givetvis, säger Sandra.

Till sist – vattningen. Det är bättre att vara en slösa än en spara. Är det varmt och soligt under en lång period är det viktigt att gräsmattan får mycket vatten och helst ska det vattnas på kvällen eller morgonen. Annars riskerar du att steka gräset.

Sandra Pedersen är nybliven trädgårdsmästare.
Trimmer klipper gräs.
välmående. En tät gräsmatta som mår bra ger mindre utrymme för ogräs så som maskrosor och klöver.
KOTTSKOTT. Har man träd med kottar på tomten kan det vara bra att kratta upp dem innan man börjar klippa.
Annons