Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sköt ner man i centrala Västerås – döms till fängelse

Artikel 19 av 20
Skottlossningen på Tessingatan 2017
Visa alla artiklar

Den 20-årige mannen som i juli 2017 sköt ner en 23-årig man på en parkeringsplats i korsningen Brahegatan-Tessingatan har dömts till sju års fängelse för mordförsök. Även den beskjutne döms till fängelse – för att ha misshandlat skytten vid ett tidigare tillfälle.

Förutom mordförsöket döms 20-åringen även för grovt olaga hot.

På eftermiddagen den 28 juli 2017 inleddes den händelsekedja som nu slutat i Västmanlands tingsrätt med att 23-åringen anföll 20-åringen och högg denne med en machete sedan en konflikt uppstått mellan männen. Den händelsen utspelade sig på Bäckby torg.

Vid tretiden på natten fick polisen samtal om skottlossning på Brahegatan, strax därefter larmade sjukhuset om att en skottskadad person skjutsats till akuten.

Det var 23-åringen. Han hade blivit skjuten fyra gånger, en av skottskadorna var direkt livshotande och 23-åringen förlorade mycket blod.

Utredningen visade också att 20-åringen före skottlossningen riktat pistolen mot flera personer i en bil, för att förmå dem att ringa 23-åringen.

23-åringen överlevde tack vare den snabba läkarvården och kunde peka ut 20-åringen som skytten.

Tingsrätten menar att skottlossningen var att bedöma som mordförsök och dömer som sagt 20-åringen till sju års fängelse, inbegripet straffet för det grova olaga hotet.

Han ska också betala skadestånd till den skjutne med drygt 160 000 kronor.

Den skjutne 23-åringen döms av tingsrätten till fem månaders fängelse för machetehuggen mot 20-åringen. Han ska betala 15 000 kronor i skadestånd till 20-åringen.

Advokat Andreas Simon, som biträdde den skjutne 23-åringen som målsägarbiträde och försvarare, kommenterar domen:

- Min klient är nöjd med utfallet vad gäller mordförsöket. I stort gick målet på sätt som vi argumenterade. Vi har ännu inte tagit ställning till om någon del ska överklagas. Om så sker, vilket alltså inte är säkert, kommer det att handla om den del i vilken min klient dömdes för misshandel.