Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrönor i högt tempo

Peter Carlsson får publiken att skrika av skratt med sin musikaliska standup i Konserthuset. Mellan garven ryms även vemod och människokärlek.

Peter Carlsson är en av de artister som inte riktigt får den medieuppmärksamhet de förtjänar. Publiken kommer ändå. Varje gång han dyker upp med en ny föreställning på Scalateatern i Stockholm rasslar det till i biljett-kassan. Och här i Västerås gör han nu tre föreställningar i Konserthuset, utsålda till sista balkongplats.

Han kallar sig inte ståuppkomiker men Peter Carlsson sopar ändå banan med de flesta inom svensk stand up comedy. Det är rappt, klurigt och samtidigt djupt mänskligt.

En del av hans berättelser och anekdoter, hämtade från egnas eller vänners erfaren-heter, skulle nedpräntade på ett papper förmodligen kännas rätt tunna. Att det ändå blir så roligt handlar om Peter Carlssons charm, publikkontakt och tajming. En riktig publikdomptör är han.

En rövarhistoria om ungdomliga äventyr i sällskap av bandet Jailbird Singers har dragit iväg rätt bra sedan jag hörde den förra gången för tiotalet år sedan.

Vad som eventuellt är en kärna av sanning i Carlssons skrönor är inte lätt att veta och det spelar förstås heller ingen roll.

Tre timmars show passerar utan att det någon gång stagnerar, möjligen med undantag av ett märkligt parti där Carlsson reciterar ur Hemsöborna.

Hans fyra urstarka medmusikanter spelar enligt devisen att allt som låter är bra som instrument. De kastar sig utan besvär mellan visa, rock och jazz. För Peter Carlsson är kanske ändå blues hans verkliga hemmaplan, då svänger det riktigt.

Men framför allt är Peter Carlsson en mästare i den svåra konsten att berätta en historia.