Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrota byggplanerna för Barkarö skola

De planer som finns för om- och nybyggnation vid Barkaröskolan är helt vansinniga. Det kan jag säga som har erfarenhet av att ha arbetat på de olika förskolorna i Barkarö, som förälder till barn som gått på alla tre förskolorna vid Barkaröskolan och som förälder till elever på skolan. Planen kommer att innebära:

– Mindre skolgård.

– Mindre utegård till förskolorna.

– Ökad trafik, som kommer att bidra till en ännu sämre trafiksituation vid skolan samtidigt som den placeras mitt bland barnen.

– Gamla bra lokaler för förskoleverksamhet försvinner samtidigt som gamla byggnader ska förändras totalt. Lokaler, som inte är lämpade för den typen av förskoleverksamhet de har idag, ska byggas ut.

– Förskoleverksamhet på övervåning.

– En mycket kortsiktig plan för området som kommer att växa ännu mer.

Barkarö har flera byggnader med anor långt bakåt i tiden. Därför är det viktigt att bevara dem och den gamla kärnan i området och istället anpassa verksamheten i dessa byggnader efter vad de kan erbjuda. Om man tittar på Skogsbackens förskola som man planerar bygga en övervåning på och som ska rymma fyra förskoleavdelningar, har idag två förskoleavdelningar med barn i åldrarna 1-5 år.

Lokalerna är för små för det, vilket innebär att verksamheten flyttas ut på gården för att stora barngrupper ska fungera. Gården är idag begränsad och ska i framtiden rymma ytterligare två avdelningar.

På grund av små lokaler och många barn har det varit stor omsättning på personal de senaste 15 åren. Om det skulle bli ännu fler avdelningar och barn i huset kommer det att öka.Det kommer att bli mycket trängre på gården samtidigt som personalen på avdelningarna kommer att få svårt att ha koll på ”sina” barn. Vilket kommer att öka sjukskrivningar och omsättningen på personal. Dessutom är det vansinnigt att samla många avdelningar på en och samma yta, speciellt när det är många baciller och virus i omlopp. Min erfarenhet av att arbeta på förskola är att färre avdelningar och mindre grupper skapar en bättre harmoni på förskolan.

Dessutom är det vansinnigt att bygga ut förskolan på höjden, inte minst ur brandsynpunkt. Det som främst talar emot det är hela den dagliga situationen för personal, barn och föräldrar som ska ta sig upp och ner för trappor.

Under de senaste åren har flera lokaler som är väl anpassade för förskoleverksamhet lagts ner och flyttats till en stor enhet. Tyvärr är det de bästa avdelningar på området som stängt. Istället för att bevara dessa lokaler, se deras möjligheter och anpassa verksamheten efter dem.

Nu finns planer på att stänga och flytta ytterligare två förskolor vars lokaler delvis har renoverats och handikappsanpassats och som har en fin utegård. För att istället bygga ut en lokal som har en förskoleverksamhet som inte passar lokalerna. Ta tillvara de byggnader som finns, renovera dem och titta på dem med nya ögon. Gör Skogsbacken och gamla Myran till rena småbarnsavdelningar. Förskolechefen på området strävar efter att göra avdelningarna åldersindelade och de avdelningarna är perfekta för det.

Till er som planerar detta Tänk om och tänk nytt! Fråga dem som arbetar och arbetat i Barkarö som har massa värdefull kunskap, för att få den bästa lösningen. Istället för att chefer och beslutsfattare utifrån slår sönder välfungerande enheter och lokaler utan att se värdet i det som finns.

Det passar inte alla att vara och arbeta på stora enheter. Därför måste det finnas alternativ och i Barkarö finns möjligheten till detta. Det finns en stor yta mittemot Lövängsskolan som kan komplettera möjligheten att bevara de gamla byggnaderna med behovet av att bygga nytt.

Det är ett mycket bättre alternativ som kommer att bli billigare, rymma fler barn, bli säkrare för barnen i området och som kommer att göra byggnationen till det bättre för berörda barn och personal samt de boende i området. Samtidigt som den gamla miljön bevaras.

Josefine S Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel