Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Skulderna får inte växa längre”

Föreningslivets skulder till Västerås stad, för plan- och hallhyror, har de senaste åren växt till knappt 5 miljoner kronor. Nu sätter Kultur-, idrotts- och fritidsnämndens ordförande Per Lithammer (V), ner foten: – Skulderna får inte växa längre utan ska på sikt bringas ned till noll, säger han.

Av Västerås cirka 100 idrottsföreningar är det kring 15 som halkat efter med hyresbetalningarna.

– Trenden är att skulderna ökar. En situation som inte är acceptabel, fortsätter Per Lithammer, som nu skruvar åt tumskruven ett par varv:

– Tjänstemännen i förvaltningen har fått uppdraget att upprätta avbetalningsplaner med alla berörda föreningar. Följer föreningarna inte avbetalningsplanerna kommer vi att gå in och minska antalet plan- eller halltimmar för klubbarnas respektive seniorlag, i första skedet med 20 procent, fastslår Lithammer.

Fortsätter föreningarna ändå att missköta hyresinbetalningarna kan i slutändan seniorverksamheterna helt stå utan träningstider.

Bakgrunden till åtgärderna, som ska diskuteras på KIF-nämndens möte den 27 september, är inget nytt. Redan under den förra mandatperioden togs beslutet om inskränkningar för de klubbar som inte sköter sig:

– Problemet är att ingen gjorde något åt detta då. Nu tar vi ett helhetsgrepp som syftar till att vi, vid nästa val, kan lämna över ett kundreskontra som förhoppningsvis är noll, säger Lithammer.

Han ser skärpningen som ett måste om elitidrotten i Västerås på sikt ska kunna återta förlorad terräng:

– Ja, vem vill sätta sig i styrelsen i en förening som har stora skulder till kommunen, frågar han sig – och tillägger:

– Vi känner oss tvingade att agera utifrån ett rättvisekrav från de föreningar som sköter sig. Dessutom kan inte Västerås stad utnyttjas som bank av ett fåtal föreningar, säger han.

Åtta föreningar har hittills träffat avbetalningsplaner med kommunen: Gideonsbergs IF, VästeråsIrsta HF, KFUM Malmaberg, Syrianska Armeniska HK, Syrianska IF Kerburan, Tillberga Bandy, Västerås SK Bandy och Västerås SK Fotboll.

Diskussioner förs som bäst med VästeråsIrsta HK och inom kort även med Juventus IF.

Det politiska budskapet till tjänstemännen är att de gamla skulderna ska vara borta inom en treårsperiod:

– Vi måste, tillsammans med föreningarna, gå igenom detta stålbad. Först därefter kan elitidrotten växa i kommunen, menar Per Lithammer.

Stefan Brandberg, strateg vid KIF-nämndens stab, har i all huvudsak förhandlat fram de träffade avbetalningsplanerna:

– Vi har tagit hänsyn till skuldens storlek i de uppgörelser vi träffat. I det sammanhanget har vi exempelvis gett VSK Bandy fem år på sig att beta av gamla synder, säger han, och poängterar att träffade uppgörelser nu kommer att följas upp varje månad:

– Ja, de klubbar som fått avbetalningsplaner måste leva upp till alla åtaganden, det vill säga betala såväl ”färska” plan- eller hallhyror i tid som följa betalningsplanen för gamla skulder. I annat fall minskas möjligheterna att fortsätta hyra av Västerås stad.

Stefan Brandberg upplever en vilja från föreningarna att komma tillrätta med skulderna.

– Ja, ingen kan räkna med att få några gamla skulderna avskrivna. Det har vi varit tydliga med.

Många föreningar har förklarat hyresskulderna med alltför höga hyresnivåer.

Tjänstemännen har därför analyserat de senaste boksluten hos föreningarna på ”svarta listan” och kommit fram till att lokalhyrorna i genomsnitt står för cirka 15 procent av omsättningen.

– I och med att hall- eller planhyrorna står för en förhållandevis liten del av de totala utgifterna frågar man sig varför de inte blir betalda i tid ...