Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skuldtoppen

På VLT:s Tio-i-topp-lista över de västeråsare som har största skatteskulderna hos kronofogden, är det idel män. Männen är klart överrepresenterade i sammanhanget, inte minst när det gäller skatter och avgifter.

Största skulden, drygt 10,5 miljoner, har en 56-årig företagare.

Totalt sett är 5632 västeråsare registrerade för obetalda skatter och avgifter på sammanlagt 303846000 kronor.

56-åringen har konkurser bakom sig, men är fortfarande aktiv i två bolag.

Anledningen till att han dragit på sig drygt 10 miljoner kronor i skatteskulder är, enligt hans egna beskrivning, en misslyckad USA-affär:

–Vi sålde och levererade varor för över 120 miljoner kronor till ett företag i USA. När vi skulle få betalt gick USA-bolaget i konkurs och betalningen uteblev. Jag har sedan dess haft en tvist med Skatteverket som ännu inte är avgjord, förklarar 56-åringen, som inte känner sig speciellt jagad av Kronofogdemyndigheten:

–Nej, det kan jag inte påstå, säger 56-åringen.

Gemensamt för personerna på Tio-i-topp-listan är att de tvingats ikläda sig företrädaransvar, det vill säga personerna har blivit betalningsskyldiga för sina respektive konkursdrabbade bolags skatteskulder.

Detta har i sin tur sin grund i att företrädarna inte vidtagit de åtgärder man är skyldig till, i den stund företaget går dåligt.

Efter fem år preskribreras dock skulderna.

–När det gäller skatter och avgifter, så kallade A-mål, blir dessa avskrivna efter fem år, förklarar Bo Johnsson, enhetschef på Kronofogdemyndigheten.

Däremot kan E-mål, det vill säga fordringar från företag eller privatpersoner, i praktiken ”leva” hur länge som helst:

–Normalt skrivs de av efter tio år, men fordringarna kan förnyas till nya tiosårsperioder.

Kronofogdemyndigheten gör regelmässigt en utredning kring varje restförd person en gång om året:

–Finns det något att hämta så tar vi självklart in detta. Vi styr eventuella betalningar till de äldsta skulderna.

Hur stort hopp har Bo Johnsson att verkligen få in de 300 miljoner som västeråsarna är skyldiga?

–Det skiljer naturligtvis från person till person, men delar av beloppet borde vi kunna få in.

Dessa 300 miljoner är, sett ur kommunalt perspektiv, ingen obetydlig summa.

Blir fordringarna betalda skulle de räcka till mycket i exempelvis den kommunala verksamheten (även om det här ju handlar om merparten statliga skatter och avgifter):

–Med ett tillskott på 300 miljoner kronor kan vi finansiera 3000 förskoleplatser under ett år. Eller också skulle vi kunna avlöna 900 lärare under ett år, förklarar Thomas Energård, ekonomidirektör vid Västerås stad.

Ungefär 5 procent av landets befolkning registreras någon gång i livet hos Kronofogdemyndigheten för en obetald räkning.