Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders Pers: Kortversionen av varför judarna firar purim - och 100 år sedan första jassen kom ut på skiva

Annons

Björn berättar: Jazzforskaren Björn Bärnheim i Hallstahammar rapporterar:

I morgon, tisdag 7 mars, blir det precis 100 år sedan amerikanska skivköpare kunde inhandla den första grammofonskivan med ordet JASS på etiketten. Senare samma år kom jass att stavas jazz.

Skivbolaget Victor Talking Machine Company gav ut 78-varvaren med ”Original Dixieland Jass Band”.

Orkestern bestod av fem vita musiker från New Orleans: ”Nick” La Rocca kornett, ”Daddy” Edwards trombon, ”Pat” Shields klarinett, Henry W. Ragas piano, Tony Starbaro trummor. Bandet bildades 5 juni 1916 och gjorde succé på dansrestraurangen Rerisenweber´s Cafe i New York.

I själva verket var skivbolaget Columbia först med att redan 30 januari erbjuda bandet en skivinspelning. De spelade in ”The Darktown Strutters Ball” och ”Back home in Indiana”. Men ledningen för skivbolaget trodde inte att det skulle gå att sälja Dixieland-skivan.

Så inspelningen blev liggande på en hylla hos Columbia. Men 26 februari tog Victor Talking Machine Company chansen och bandet fick spela in två låtar: ”Livery Stable Blues” och ”Dixie Jass Band One-Step”.

Skivan släpptes redan nio dagar senare, alltså för jämnt ett sekel sedan imorgon. Stor säljframgång. Den såldes till och med på export. ”Original Dixieland Jass Band” lanserade sig nu som ”The Creator of Jazz”, jazzens skapare.

Lyckad räddning: På lördag kväll börjar judar runt om i världen fira högtiden Purim som fortsätter på söndag.

Purim handlar om hur judarna i Persien räddades från att bli ihjälslagna och bygger som mycket annat här i världen på en story i den hebreiska bibeln.

Här är Kallskurets kortversion: På 400-talet före Kristus jobbar sig en slav som heter Haman opp till barberare och gör så småningom karriär hos kung Xerxes av Persien.

När han har klättrat tillräckligt högt blir han visir. En slags mäktig landshövding hos Xerxes.

Haman och hans hustru får nu för sig att slå ihjäl alla judar i Persien. Det är ganska många barn och vuxna som ska avlivas. Jakten på judarna startar men Xerxes nyförvärvade hustru Ester som själv är judinna får nys om saken och ser till att Xerxes låter hänga Haman.

Inga träd som tillfrågas vill ha Haman dinglande i sina grenar. Men till slut säger ett risigt exemplar OK och hängningen kan genomföras programenligt. För att göra rent hus med Haman och hans familj passar Xerxes samtidigt på att låta hänga liken av Hamans tio söner som redan har dödats i striderna mot judarna.

Judarna fick med andra ord tills vidare vara ifred i Persien. Därför firar de Purim så här dags varje år.

Tidig maffia: Kung Xerxes i Persien, som idag kallas Iran, var som sagt ingen dununge. Han skickade 360 000 man över Dardanell-sundet för att ta över Grekland. 700 fartyg hjälpte till. Det gick rätt bra i början.

Xerxes män plundrade till exempel Aten. Men flottan gick förlorad. Då tröttnade Xerxes. Lämnade armén åt sitt öde. For hem till Persien igen och blev stor byggmästare.

I hemmet härskade emellertid drottningen. Hon bad Xerxes att slå ihjäl sin brors familj. Det gjorde han snällt. Då tyckte Xerxes hovfolk att han hade gått lite för långt. Så de slog ihjäl honom för att få ordning på torpet.

Anders H Pers, kallskuret krönikör

Mer läsning

Annons