Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åskflaskan – världens äldsta barometer

Annons

På tal om väder: Svärsonen på besök ser undrande ut.

- Vad är det här?

- Det är en åskflaska. Folk kallar den ibland pisse-barometer. Tyskarna säger Donnerflasche eller Pinkel-Barometer.

Vi har fått den av Nisse Larsson. Hans far var stins här i Hallsta. Familjen kom från Karlstad. Nisse hade Värmland i blodet. Han kände igen fåglar långt bort på deras sång. Han visste mycket om rosor också. Och båtmotorer.

Nisse förklarade att åskflaskan brukar kallas världens äldsta barometer. Morerna hade åskflaskor med sig när de kom över från Nordafrika och tog över Spanien år 711.

- Hur funkar åskflaskan?

- Man häller i vatten genom pipen när det är normalt lufttryck. Fyller så mycket att vattnet täcker hålet mellan pipen och flaskan. Och så hänger man opp flaskan på en vägg inomhus. När det blir högtryck pressar luften ner vattnet i pipan så det stiger i flaskan. Som på bilden från förra veckan när vi hade klart väder och lite kallt.

När det kommer lågtryck sjunker vattnet i flaskan och stiger i pipen. Om det drar ihop sig till åskväder droppar det ibland ur pipen. Det är därför den kallas åskflaska eller pisse-barometer.

Skrufs Glasbruk i Småland kom på ett sätt att tillverka den igen i vår tid efter gammalt mönster. Den funkar fint.

Här kommer Gustav II Adolf.

Namnkunniga: Är ni möjligen en inbiten autografjägare som samlar, byter, köper och säljer levande eller döda kändisars namnteckningar? Mick Jagger? Alice Babs? Erik XIV?

Just Erik XIV som ligger i en italiensk stenkista till höger om altaret i domkyrkan har skrivit sitt namn blygsamt men prydligt på ett dokument som ni kan se i en monter hos stadsbiblioteket.

Strax intill ligger Gustav II Adolfs autograf. Vill ni forska vidare har stiftsbiblioteket en hel rad kungars och drottningars namnteckningar i sin handskriftssamling.

Vems namnteckning?

Global kändis: I en samling i USA ligger en verklig dyrgrip. Originalet är sällan ute på auktion. Vems namnteckning är det?

Svar längst ner i spalten.

Knöigt och dant i Upsala.

Folk arga t.o.m. i Upsala: Om ni tror att Västerås är den enda stad där folk är arga på att många nya hus står alldeles för tätt inpå varann och dessutom ofta är fula, då tar ni fel. I Upsala är folk för närvarande minst lika uppbragta.

Upsala har egentligen aldrig utmärkt sig för någon särskilt framstående stadsplanering. Under många år ryckte de flesta bara på axlarna åt galenskaperna. Så har de gjort sen spårvagnarnas tid.

Men nu är kritiken på gränsen till ursinnig efter Upsala-mått.

Den okänsliga förtätningen av Upsala är, förutom oroväckande, ett miljöbrott, skriver en insändare i Upsala Nya Tidning:

Hus byggs på brandfarligt avstånd från varandra. Lägg till den sterila miljö som skapas samt den försämrade luftkvalitén fortsätter skribenten Owe Edström.

Rosendal är ett vackert namn på en ny stadsdel i sydvästra Upsala. Men att döma av en ganska utbredd kritik är den särskilt avskräckande. Har ni era vägar åt Rosendal kan ni se vad ni själva tycker. Alla tycker kanske inte lika om det här området.

Vems autograf: Javisst är det Christofer Columbus, italienaren i spansk tjänst som upptäckte Amerika 1492.

Han var son till en yllevävare i Genua. När han hade tid att skriva hela sitt namn präntade han Christoforo Colombo. Men oftast hade han bråttom och skrev bara initialerna.

Min egen namnteckning nedan har såvitt jag vet ännu inte hamnat hos något museum. Den är tills vidare inte heller till salu.

Anders H Pers

anders.pers@vlt.se

Mer läsning

Annons