Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn och djur trivs hos Annette

Annettes tomt i Täby utanför Kärrbo är ett paradis för barn. Där finns allt de behöver för lek och utveckling. Och det är inte bara barnen som trivs. ”Så här jobbar jag hemma, hur bra som helst”, säger hon.

Annons
Hönsgård. Hos Annette Johansson finns för närvarande en tupp, sex hönor och åtta kycklingar. Dagbarnet Minya Öryd, tre år, talar om att tuppen minsann inte tycker om bananer.

Där finns också en hönsgård med en tupp och sex hönor och en bur med kaniner. Annette Johansson tycker att barn ska vänja sig vid djur, lära sig att respektera dem.

När VLT kommer för att överlämna några trisslotter i efterskott har den nyblivna 50-åringen fullt hus hemma. Det vimlar av barn och flera vuxna är ute i trädgården. Det har varit invigning av Annettes nya lekplats och hon firar den tillsammans med tre andra dagmammor och deras dagbarn.

– Vi har ett konstant samarbete, förklarar Annette.

Hon driver familjedaghemmet Leklust, Maria Bovin har Mamma Mias familjedaghem och Anette Markström har Skogsbackens familjedaghem.

Invigningen var högtidlig, som en invigning ska vara. Band klipptes och tal hölls. Med var också Jimmy Johansson som har Valhalls reparationer och hantverk. Han har byggt lekplatsen och Annettes dagbarn har fått vara med och bestämma. ”Vi måste ha något att hänga i.” Vips så fanns där en trapets med ringar. ”Vi måste ha fönster och en kiosk.” Och så blev det.

En mamma kommer för att hämta sina barn. ”Han har lekt hela dagen utom när vi åt. Sedan har det varit järnet, han har haft så roligt”, säger Annette.

Efter studenten arbetade hon först på Punkt Radio och TV och sedan på Obs! Som småbarnsmamma trivdes hon med obekväma arbetstider. Då kunde hon vara hemma så mycket som möjligt med barnen.

När barnen växt upp ville hon ägna sig åt det hon länge önskat göra. Hon läste barn och fritid på Komvux och kompletterade med pedagogiska kurser på Högskolan. Hon arbetade sedan inom barnomsorgen och i mars 2012 började hon som egen företagare.

– Det är ett sådant privilegium att få göra det här.

Hon engagerar sig också mycket i bygden.

– På lördag har vi Kärrbodagen mellan 10 och 15.

Den och julmarknaderna är de största evenemangen men det finns också små traditionella saker.

– Som luciatåg i Kärrbo kyrka, julgröt efter julottan. För mig är det viktigt att hitta saker som Kärrboborna gör gemensamt.

På Annettes födelsedagsblankett stod det: ”Jag är en glad, pigg och lite lat person som älskar allt, från att påta i trädgården till att sitta på en stol på altanen och njuta av livet.”

Det mesta går att skriva under på men det där med lat verkar tveksamt.

Annette skrattar.

– Jag är ganska stolt över att vara lat. Jag är effektiv när jag ska göra saker, men jag älskar att sitta i soffan och bara vara.

Mer läsning

Annons