Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Barnbarnen hittar alltid någon grej man glömt existerade"

Annons

Flöjtproffs: Johanna Glaser.

Ränderna går inte ur: Den tyskfödde kompositören och musikern Werner Wolf Glaser och hans hustru Renée kom 1943 till Västerås från Danmark som flyktingar undan nazisternas jakt på judar.

Werner satte raskt igång att lära ungdomar i Västerås spela blockflöjt. Vi satt i en ring runt Werner och trevade med fingrarna bland hålen på våra blockflöjter. Det gällde att prestera så rent ljud som möjligt. Lätt var det inte. Men det var annorlunda än mycket annat man höll på med. Och ibland gick det riktigt hyggligt.

Sonen Jo-Svend Glaser blev biblioteksman. Men har inte tappat greppet om sin flöjt hemma på Hökåsen. Nu har Jo-Svends och Hannas dotter Johanna just tillträtt en lärartjänst vid Norrköpings Kulturskola.

Vad tror ni hon lär sina elever? Spela blockflöjt förstås.

Johanna är den enda professionella blockflöjtläraren i Östergötland får jag veta. Så när Norrköpings symfoniorkester behöver en blockflöjtist behöver de följaktligen inte leta särskilt länge.

Varning för Sessan.

Miau: En läsarinna som vuxit opp med katter i Hallstahammar har skickat den här bilden från Sollentuna där hon bor numera. Hon ler åt katten varje dag de ses när hon cyklar till jobbet. Då saktar hon ner farten. Förstås.

Då ler katten tillbaka. Ibland.

Vaärehärdå?

Längst ner i en låda: Alla barnbarn är kanske inte alldeles likadana i allting. Men på en punkt verkar de vara rena kopior av varann.

När barnbarn kommer och hälsar på hittar de alltid i något hörn någonstans någon grej som man själv för längesen har glömt att den över huvud taget existerade. Allra minst i ens eget hem.

- Morfar! Vad är det här egentligen för nånting?

- Tja. Det kan man undra. Kom hit så jag får titta ordentligt.

- Är det en mobil för småbarn kanske?

- Nja. Nej nu vet jag. Det är en vindmätare.

- Vad ska man med den till?

- Mäta hur mycket det blåser. Så man kan kolla om man ska ta på sig en tjock jacka eller inte.

- Brukar du alltid kolla på den när du går ut?

- Nej men jag minns att mormor och jag använde den när vi var i Grövelsjön en gång och skulle vandra till norska gränsen. Då blåste det som 17.

- Nu står den ju på noll.

- Skönt. Då drar det inte så mycket härinne. Det skojades på sin tid att Hyresgästföreningarna gick runt i medlemmarnas lägenheter med vindmätare och kollade om fönstren var täta eller inte.

Nåt för Västerås?

Biltävling: Californien är elbilarnas förlovade land. Med Tesla i täten trots att de är dyra och sena i leveranserna.

Härute pressar väljare och politiker biltillverkarna i Detroit att göra sina nya modeller så bensinfria som det någonsin går. Annars tänker inte folk här köpa amerikanska bilar här.

Parkförvaltningen i Santa Cruz har skaffat små behändiga elbilar som lätt tar sig fram i parkterrängen. Går tyst och är billiga i drift.

Tänk om ABB skulle sponsra ett projekt för gymnasister och högskolestudenter i Västerås som vill konstruera bilar av det här slaget. Asea gjorde ju på sin tid elbilar när det var ont om bensin under kriget.

Kanske Västerås stad och parkförvaltningen kunde vara med på ett hörn också. När prototyperna är klara skulle de kunna köra sitt eget Vasalopp i Vasaparken. Kan de va nåt?

Anders H Pers

anders.pers@vlt.se

Mer läsning

Annons