Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blev militär vid 14 års ålder

Han har sysslat med uppfödning av hund, får och vaktel. Men även segling och båtliv i många år samt jakt. ”Jag tänder på allting, inte till fyra cylindrar utan åtta”, säger Johnny Skoog.

Annons
Lyckad hundavel. Johnny Skoog har haft hunduppfödning av strävhårig tax. På väggen hänger bevisen på att det var fina hundar som fick championtitlar.

Sedan barndomen i Malmö har musik varit Johnnys stora intresse. Han började med blockflöjt ”som alla andra ungar” men hans högsta önskan var att lära sig spela trumpet. Han gick i lära och visade sig vara mer än duktig. 14 år gammal sökte han som musikelev till Svea Livgarde i Stockholm, och blev antagen.

– Jag minns att jag gick högvakt när jag var 15 år.

Eftersom han var så ung fick han läsa civila ämnen.

– Så jag slapp själva militära utbildningen med vapen.

Johnny fick också avbryta konfirmationsundervisningen i hemstaden och fortsätta den i Stockholm, där han senare konfirmerades i militära kläder.

Mellan 1954 och 1965 var han militärmusiker och från 1957 bosatt i Västerås. Här träffade han hustrun Solbritt i Folkets park.

– Jag fick syn på en snygg dam, en tjej, på dansen där. Och sedan blev vi ihop.

De gifte sig i augusti 1962, han i uniform och hon i brudklänning. 1965 kom sonen Bertil till världen.

Men Johnny ville förkovra sig och började på Musikaliska akademin i Stockholm. Under de åren bodde han inackorderad och likadant när han gick en stråkutbildning på två år i Karlstad.

– Det är därför det här äktenskapet har hållit, jag var ju aldrig hemma. Stack i september, kom hem i december, det var en heltidssysselsättning.

Mellan 1965 och 1999 jobbade Johnny som musiklärare i Kolbäck och Hallstahammar. Instrument han kan spela är bland annat trumpet, fiol, piano, blockflöjt, gitarr och mandolin.

– Långt senare kom dragspel in i bilden.

Det var när han fick ärva det första trappdragspel som kom till Sverige av pappan. Johnny köpte ett dragspel, lärde sig spela och tänkte samtidigt: ”Varför finns ingen dragspelsundervisning i skolan?”

Johnny tänker inte bara, han agerar. Det visade sig att 20 elever var intresserade. Som tack fick Johnny ett stipendium av Sveriges dragspelares riksstyrelse. Han gick på ett årsmöte och hade som vanligt åsikter. Då blev han invald i styrelsen, där han var med i tolv år.

Både fiske och jakt är stora intressen och när han fick tillälle att köpa ett stort torpställe i Bergslagen med hyfsat mycket mark slog han till. Där började han gräva en damm på ungefär 300 kvm och planterade in 90 regnbågar. Han hade också får- och vakteluppfödning.

– Jag hade som mest 90 kycklingar.

Nu har han slutat med all uppfödning och för närvarande är det jakten som tar det mesta av hans fritid, även om det intresset också har börjat att dala.

– Men då kommer fisket tillbaka.

Mer läsning

Annons