Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bortsprungen katt? Här kan du göra en efterlysning

Annons

Blank klassiker: Airstream.

Nu börjar det bestämt bli dags att rulla ut husvagnen. Kanske sälja den och skaffa en ny.

Får det vara en Airstream?

Häromdan fick jag se en ny Airstream häromdan parkerad här i Santa Cruz i Californien. Blank. Rund. Smidig. Samma design som förra året och förrförra året och alla andra år. Blankpolerad aluminium. Inga vassa hörn. En klassiker som står sig.

Airstreams design skapades i slutet av 1930-talet av formgivaren Hawley Bowlus.

Han hade tidigare chefat konstruktionen av flygplanet ”Spirit of St Louis”. Ett enmotorigt och ensitsigt plan som svenskättlingen Charles Lindberghs flög från New York till Paris i maj1927.

Det var den första soloflygningen över Atlanten och Charles Lindbergh blev världsberömd.

Den ena poängen med Airstreams design är att den runda formen håller nere luftmotståndet och på så sätt sparar bensin.

Den andra poängen är att Airstream ser snäll och trevlig ut. Den är behändig och åbäkar sig inte på husvagsparkeringarna.

Airstream startade såhär:

En advokat i Los Angeles som hette Wally Byam var husvagnarnas Ingvar Kamprad. Han sålde husvagnar av masonit i delar som kunderna fick montera ihop själva. IKEA på hjul.

Advokaten Byam hjälpte formgivaren Bowlus att få fart på försäljningen av Airstream och Byam tog så småningom över rörelsen. Airstream höll bra kvalitet till måttliga priser och var den enda husvagnstillverkare som överlevde den stora depressionen som slog till 1929 och förlamade Amerikas och Europas ekonomi under tio år fram till andra världskriget.

Idag bygger Airstreams fabrik i i Jackson Center i Ohio med 800 anställda i snitt 70 vagnar i veckan.

Airstream är USA:s äldsta husvagnstillverkare. Den som köper en Airstream köper med andra ord också ett stycke husvagnshistoria.

- När jag ska vattna blommorna är vattenkannan alltid tom.

Ordspråk ursprungligen från byn Fjällsta i Västmanland.

Det bästa hos människan: Alla som har vuxit opp med katt vet hur det känns att ha katt. Och hur det känns att mista en katt.

Jag har hört att det kan vara ungefär likadant att ha och förlora en hund eller en groda. Men idag tänker jag på Marilyn.

Marilyn är född 2015. Öron- och chipsmärkt.

- En underbar och go liten tjej som längtar efter ett eget hem. Vi tror att hon skulle vilja bo så att hon kan få gå ut ibland.

Det kan man förstå. Jag läser om Marilyn på huskatten.com där jag tog den här bilden. Huskatten Västerås är en ideell förening i Västerås som hjälper övergivna och hemlösa katter till varaktiga hem.

Föreningen lyckas varje år skaffa bra hem åt ca 100 vanvårdade hemlösa katter. Det började 1971 när tre kvinnor i Västerås tog sig an hemlösa katter. Några år senare bildades Kattvännerna som blev Huskatten.

Det händer att katter försvinner även från goda hem. Skulle det drabba er kan ni efterlysa er katt på huskatten.com.

Det gjorde Martina och Andreas Stålhandske när HosseCossen försvann från Hemdal för en månad sen. En röd brittisk korthårig katt. Gillar fiskgodis men hatar fisk. Får ni syn på katten ring Martinas mobil: 070-43 26 881 eller mejla [email protected]

Huskatten är med i riksorganisationen Djurhemsförbundet. ICA Maxi och Västerås stad är ett par av Huskattens sponsorer.

Anders H Pers

anders.pers@vlt.se

Mer läsning

Annons