Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att växla in mynten

Annons

Sen järnålder: Dags att vända ut & in på byxfickorna och rensa bland slantarna. Försök sen hitta en bank som växlar in era gamla 1-kronor och 5-kronor mot nya som glänser mera.

Lätt att ta fel.

Om ni har samma byxor på er som på 40-talet är det lätt att förväxla en gammal 5-öring med en nu dödsdömd 5-krona eftersom de är nästan lika stora. Det ser ni på bilden.

5-öringen till vänster på bilden är ett nödmynt av järn från 1949. En kvarleva från krigsåren när kopparn behövdes till försvaret. Året därpå, dvs1950, var kopparmynten tillbaka. Kolla själva får ni se.

OBS: Vänta inte till 30 juni med att lösa in era begagnade mynt. Då blir bankerna bara nervösa. 30/6 är sista dan de betalar för slantarna.

Vilken glimrar mest?

Inflation: Den alldeles nya svenska kronan är blank och ger i förstone ett snarast värdefullt intryck. Och hur tycker ni två andra blanka mynt av samma storlek står sig vid en jämförelse?

Slanten till vänster om kronan är ett färskt amerikanskt 1 cent-mynt med president Abraham Lincolns klassiska porträtt. Dagens kurs: Ungefär 9 öre.

Myntet i mitten är en svensk 5-öring från 1984. Då fick man åtminstone några lakritsbåtar för 5 öre. Vill jag minnas.

Penttis recept.

Låtsas att du är Bob Marley!

Pentti tar ett par steg i reggae-takt för att visa mig hur jag ska bära mig åt för att mjuka opp mina bägge stela ben.

– Du ska dansa när du går.

Pentti Pitkänen har reparerat otaliga idrottsskador hos svenska landslagsspelare och VM-trupper.

Och många med fler år på nacken och bräckligare utrustning kommer till hans ”Värkstad” på Gideonsberg därför att han kan tänja en så det hjälper. Plus att han förstår sig på folk.

Pentti föreläser också om sjukgymnastik. Ibland i Umeå. Ibland i Finland. Ibland för studenter vid Mahidol University, Thailands äldsta medicinska högskola. Grundades 1890 och är i dag Thailands högst rankade forskningscentrum. Här har Penttis metoder slagit an.

Här är Supitcha.

Och här  Kridchai.

Just nu gör två masterutbildade sjukgymnaster från Mahidol, Supicha Saiviroonporn och Kridchai Kajchaparak, en månads praktik hos Pentti innan de far tillbaka hem till Bangkok för att öppna egna kliniker i höst.

Deras professor i sjukgymnastik har förresten nyss varit hos Pentti på sitt eget studiebesök.

Fiffig uppfinning.

Fingertoppkänsla: Engelsmännnen är ett uppfinningsrikt folk. Tänk på James Watts ångmaskin och drottning Victorias brittiska imperium där solen aldrig gick ner. Men tänk framför allt på det stora brittiska genombrottet på penningmarknaden: nglands 12-kantiga 3 pence-mynt som ibland kallades ”Three-penny-bit”. Det fina med det här myntet var att man kunde känna med fingrarna i fickan om det låg ett där utan att behöva tömma hela fickan för att kolla.

En fördel som engelsmännen uppskattade eftersom de aldrig har gillat portmonnäer.

3 pence-myntet på bilden är från 1940.

anders.pers@vlt.se

Mer läsning

Annons