Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bok med ruter i – varför kallas den "Sju sorters kakor"?

Annons

Kakor tar brons: Bibeln och psalmboken är de främsta långkörarna bland svenska böcker. Men vilken bok tror ni kommer på bronsplats? Rätt gissat: "Sju sorters kakor”. Den har sålts i mer än fyra miljoner ex genom åren.

Böcker med ruter i.

Så här kom boken till: När andra världskriget var slut 1945 utlyste ICA-kuriren som gavs ut av ICA-förlaget i Västerås en recepttävling bland sina läsare.

Mer än 8 000 tävlingsbidrag kom in. Redaktionen valde ut de 500 bästa och gjorde boken ”Sju sorters kakor”. Under de första fyra åren såldes 400,000 ex.

Sedan starten har ”Sju sorters kakor” kommit ut i hundra upplagor. Vårt ex på bilden kom ut 1988 i bokens 66:e upplaga. Då hade 2,7 miljoner ex tryckts sen starten.

Den rutiga duken på omslaget kom igen när ICA Provkök 1980 lanserade ”Rutiga kokboken”. Vårt ex av den boken kom ut 1980.

Nu har ICA-förlaget släppt greppet om ”Sju sorters kakor”. Boken har sålts till Norstedts där den hade premiär förra året. Flera säkra kort från starten finns fortfarande med: Mandelkubbar, sockerkakor, kardemummabullar.

Man får hoppas att de hänger med i den sjätte omarbetning av boken som nu är igång. Det gör de nog. På 1970-talet provade ”Sju sorters kakor” att lansera en del trendiga recept: Mindre socker. Mindre fett.

Resultat: Boken sålde sämre, berättar kokboksförläggaren Johanna Kullman som ansvarar för nästa upplaga hos Norstedts.

- Många är trötta på dieter. Vill man baka med riktigt smör och riktigt socker ska man få göra det.

Och hur kom ICA-förlaget på idén att kalla boken ”Sju sorters kakor”? Svar: Det var på den tiden sed att bjuda på just sju sorters kakor till kafferep.

Fler kunde verka skrytsamt och färre verka snålt läser jag i ”Sommarens böcker”.

Dramat om Konsum: Mats Källstig är uppvuxen i Ängelsberg. Likaså hans hustru Inger. Mats startade på sin tid reklamföretaget ”Idébild” i en källare i Kolbäck. Bor numera på Bjurhovda.

Mats har gett mig en praktisk lektion i Bergslagens ekonomiska historia. En färgstark berättelse om hur Ängelsbergs konsumtionsförening kom till vid sekelskiftet 1900. Skriven 20 år senare av Mats farfar målaren Abdon Johansson i Västervåla.

Jag saxar några rader för att visa hur knivigt det kunde vara att gå emot starka grosshandlare och våga starta en liten Konsumbutik i Bergslagen. I en tid när priserna på nästan allt folk behövde hade ökat utan synbar förklaring.

Hör här: Handlare Wahlfelt i Sörby får ett brev med posten.

- Dom vill tvinga mig att öka priset på mina varor. Annars blir jag avstängd från köp av dom.

Wahlfelt berättar för Abdon hur grossisterna har sammanslutit sig i syfte att höja priserna på alla varor och samtidigt tvinga detaljhandlarna att öka varupriserna efter grossisternas anvisningar. De flesta detaljhandlare ser en vinst åt sig själva i nyordningen.

- Men icke alla släppte efter de nya kraven.

Smidesmästaren Wiktor Hagberg skriver nu en artikel i Bärgslagsbladet i Köping där han funderar om det skulle kunna gå att starta en konsumtionsförening för att i någon mån kunna sänka priserna.

Många i Västervåla har länge längtat efter en sådan lösning.

Skomakare J.E. Thorgren i Ängelsberg sätter genast igång en kraftig agitation för saken.

Abdon målade & skrev.

Rörigt hos skomakarn: Möte efter möte hålls i diverse godtemplarlokaler för att komma överens om och hur man ska gå till väga. Viljor bryts mot varandra. Ofta går det ganska hett till.

Varifrån ska grundplåten komma? Vem ska vara föreståndare? Ska vi tillåta krediter i en anteckningsbok eller endast godta reda pengar? Var hittar vi någon som kan och vill stå bakom disken?

Men viljan finns där. En styrelse tillsätts med banvakten Lars Mellkvist som ordförande. I övrigt en skomakarmästare, två brukssmeder, en rättare, en smidesmästare. Plus Abdon. Skomakarmästaren utses till föreståndare och 1906 öppnar butiken.

Det visar sig dock rätt snart att skomakarmästaren har svårt att hålla reda på alla papper.

- Jag försökte ta en kurs i bokföring. Men jag hann inte med allt.

Det ser mörkt ut. Inga räkenskaper. Inga siffror som visar hur det går. Oron ökar. Åker vi i fängelse?

Räddningen kommer när banvakten lyckas skaffa fram en liten röd lärobok i bokföring för konsumtionsföreningar med kontanthandel från konsumtionsföreningen i Gävle. Banvakten tar med boken till nästa styrelsemöte:

- Den ser inte ut att vara så svårlärd efter vad jag förstår. Jag tror att vi föreslår Johansson att han försöker lära sig detta. Ta åt dig saken, Abdon.

Målaren åtar sig att försöka bringa reda i en sockerlåda smockfull av fakturor, kvitton och andra papper i en enda röra hemma hos skomakarmästaren.

Matematik är inte Abdons starka sida. Men till slut lyckas han ändå få ihop en balansräkning. Revisorerna skriver på. Vågspelet har lyckats. De här pionjärerna gjorde allvar av drömmen om rimligare levnadsvillkor för enkelt folk i Ängelsberg.

Ni kan få hela storyn - drygt två sidor - i er dator av Mats om ni skickar er email-adress till [email protected]

Sonsonen Mats Källstig.

Mera Abdon: Vi kan få höra mer om Abdon Johansson framöver. Ni som läser Hembygdsjournalen vet att han på 1880-talet var med som plåtslagarlärling och ömsade skinn dvs bytte plåt på domkyrkans spira i Västerås. Mats har gott om material. Det kan bli en bok av det hela.

Anders H Pers

anders.pers@vlt.se

Mer läsning

Annons