Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En präst som gärna tar sig ton

Från att ha sjungit i ett dödsmetallband och spelat hårdrock sjunger nu prästen Klas T Eliasson i kyrkan och på andra sammankomster i Sura-Ramnäs församling.

Annons
Blev som han ville. Att Klas Thuresson Eliasson ville arbeta i kyrkan visste han redan när han var 14 år. I dag är han präst och sjunger gärna vid begravningar, dop och vigslar.

När VLT träffar honom är det musikstund på Källmoragården. Klas sjunger Men bara om min älskade väntar av Bob Dylan och Du är allt av Sonja Aldén. Men det är inte bara vid musikstunder Klas underhåller. Han sjunger också gärna vid olika förrättningar.

– Jag sjunger alltid begravningsbönen, den är så himla vacker.

Klas föddes i Gävle och kom med familjen till Sandviken vid fem års ålder.

Under konfirmationstiden gick han i kyrkan och ”en sådan där tråkig måstegång” frågade konfirmandledaren, som sett Klas intresse, om han ville följa med fram och ta nattvarden.

– Jag hade lätt att ta emot konfirmationsundervisningen.

Klas tog sin första nattvard.

– Jag fick en väldigt stark känsla av att komma hem, det är det lättaste sättet att beskriva det.

Sedan dess har han velat jobba i kyrkan.

Efter studenten blev han volontär i Önsta kyrka i Västerås. Att han hamnade här berodde på att han vid mönstringen placerades i utbildningsreserven.

– Jag tror inte på våld och vapen. Då var jag verkligen en brinnande pacifist.

Han fick prata med en psykolog, som ansåg att han inte hade något i det militära att göra. Men något måste han göra och ett av hans stora fritidsintressen var rollspel. I Västerås stift spelade man mycket rollspel på ungdomssidan och som volontär var Klas bland annat aktiv i ungdomsarbetet.

Han gick sedan Svenska kyrkans grundkurs på Stiftsgården i Rättvik. Klas grunnade på om han skulle bli diakon eller präst. Diakoner hjälper människor mer handfast, något som skulle passa honom.

– Men en präst får döpa barn, dela ut nattvarden och välsigna.

Han valde prästyrket och började utbildningen i Uppsala. I slutet av studietiden mötte han Åsa och de gifte sig 2010. Nu har de dottern Lydia, nio månader. Klas har svårt att förklara känslorna när han fick dottern.

– Det kändes fantastiskt, det är sådant som är svårt att sätta ord på. Att få upptäcka världen genom hennes ögon är helt fantastiskt.

I jobbet försöker Klas använda enkla ord, men ibland när han skriver blir det mycket ”kyrkiska”. Då brukar församlingspedagogen få läsa texten och komma med ändringar.

– Jag är ju kallad att berätta om den Gud jag mött i Jesus. Det är en viktig bit med att vara präst. Och då måste jag berätta så jag själv förstår.

Klicka på tv-spelaren ovan för att få ett smakprov på Klas T Eliassons sång.

En sjungande präst. Den 12 maj sjöng Klas Thuresson Eliasson på Café Tillsammans på Källmoragården. Någon i publiken kommer med önskemål om Stad i ljus och då behöver Klas en psalmbok. ”Jag ska hämta den i sakristian”, säger han.

Mer läsning